Autorijden

Autorijden

Wel of niet autorijden?

Als je op Corfu bent en je wilt meer zien dan alleen het strand dan is het leuk om voor een paar dagen een auto te huren. Nu hoor ik je denken ... is dat nu wel zo'n goed idee, je hoort weleens negatieve verhalen. Dat klopt, ook op Corfu zijn er soms idioten op de weg. Grieken maar óók toeristen die denken dat ze de koning op de weg zijn. Een Griek doet alles σιγά σιγά = rustig aan, maar in het verkeer lijkt er een knop om te gaan en hebben ze veel haast. Ze kunnen behoorlijk roekeloos rijden en zijn er niet vies van om je met luid getoeter rechts in te halen. Als je hierop bedacht bent en er rekening mee houdt, kun je met een gerust hart veilig autorijden op Corfu. In de zomermaanden, als het toeristenseizoen volop in gang is, is het erg druk op weg. In het voor- en najaar is het een stuk rustiger op de weg.

Waarom wordt er zoveel getoeterd?

Zodra het verkeerslicht op groen springt hoor je veel en luid getoeter. Het zijn vooral de Grieken die zich hier schuldig aan maken. Maar ook toeristen kunnen er wat van. Het hoort er gewoon een beetje bij op Corfu. Waarom? De claxon is een belangrijk onderdeel van de auto, hiermee geeft de Griek aan: opschieten want ik heb haast! Leuk is dat wanneer je een auto gaat huren de verhuurder je allereerst op de werking van de claxon zal wijzen.

Kun je verdwalen?

Dat kan natuurlijk altijd. Toch is de kans dat dit gebeurt niet zo groot, de meeste plaatsen staan goed aangegeven. Helaas is de bewegwijzering niet altijd even duidelijk. Soms staat de plaats er alleen in het Grieks op, maar vaker met zowel met Latijnse als met Griekse letters. Ik adviseer je om altijd een wegenkaart mee te nemen (overal te koop), dit is zeker geen overbodige luxe. Toch verdwaald? De Grieken zullen je met handgebaren de juiste weg wijzen.

Hoe zijn de wegen op Corfu?

De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden en verlicht. Toch moet je niet raar opkijken als je ineens een krater in het wegdek tegenkomt. In het binnenland zijn de wegen meestal ook verhard, maar vaak erg bochtig, smal en sterk hellend/dalend en ontbreekt het vaak aan verlichting. Gebruik hier je grootlicht, maar let wel op tegenliggers. En rijd liever te zacht dan te hard! Naast de verharde wegen kent Corfu ook veel onverharde wegen. Deze wegen zijn goed begaanbaar met een 4x4 maar niet met een personenauto. De verhuurder vermeld vaak ook dat het verboden is om van de verharde weg af te gaan. Doe je dit toch en ontstaat er schade dan kun je er vanuit gaan dat dit je veel geld gaat kosten. Mijn advies: rijd rustig, gebruik je verstand en geniet!

Hoe oud moet je zijn om een auto te mogen huren?

De meeste autoverhuurbedrijven eisen dat de huurder minimaal 21 jaar oud is. Maar het komt ook voor dat de minimum leeftijd 23 jaar moet zijn. Daarnaast dien je minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van het rijbewijs op de dag dat de huurovereenkomst ingaat. Meer informatie over auto huur >

Welke verkeersregels gelden er?

In principe dezelfde als in Nederland, maar ... de Grieken vinden dat de regels enkel voor de toeristen gelden en niet voor hunzelf. Er zijn dan ook maar weinig Grieken die zich iets aantrekken van de verkeersregels. Met het grootste gemak negeren ze verkeersborden, halen ze je aan alle kanten in, trekken op als een malle en sommige menen zelfs dat een rood stoplicht niet voor hun geldt. Wees hierop bedacht en houd je zelf wel altijd aan de regels.

Ik heb ook nog 5 handige tips voor je wanneer je wilt gaan autorijden

 1. Wegenkaart
  Koop een wegenkaart van Corfu (online of ter plekke, ze worden bijna overal verkocht).
 2. Regen
  Kijk uit als het geregend heeft. Na maanden droogte kunnen de wegen spekglad worden door o.a. motorolie en olijven.
 3. Rechts - voorrang
  Verkeer van rechts gaat niet altijd voor. Vaker geldt het recht van de sterkste. Houd dus goed oogcontact met mede-weggebruikers.
 4. S'nachts autorijden
  Ga je s'nachts de weg op doe dan rustig aan. De verlichting is vaak defect of werkt gebrekkig. De belijning is vaak ook ver te zoeken.
 5. Druktemakers
  Laat je niet opjagen door de Grieken. Laat hem lekker zijn gang gaan en houdt je bij je eigen koers en snelheid.

Ook leuk om te lezen:

Goed artikel? Like en deel het!

Reacties (4)

 • Karina

  19 februari 2018 op 09:55 | #

  Welke route kan ik het beste nemen als ik pas s'avonds aankom op Corfu en met de huurauto naar mijn accommodatie in Acharavi wil rijden? Zijn de wegen te doen in het donker?

  antwoord

 • Marc

  19 februari 2018 op 10:43 | #

  Hoeveel tijd kost om bijv. van Arillas (westkust) naar Ipsos (oostkust) te rijden? Is dit in 1 dag te doen als je de gehele kustlijn zou willen volgen?

  antwoord

 • Corfu Gids

  19 februari 2018 op 13:08 | #

  Zonder te stoppen zou je met 45 minuten in Ipsos kunnen zijn. De weg gaat dwars over het eiland. Leuker is natuurlijk om tussendoor even een stop te maken en te genieten van al het moois wat Corfu te bieden heeft.

  antwoord

 • Corfu Gids

  19 februari 2018 op 13:14 | #

  Ik zou de weg nemen die dwars door Corfu gaat en niet de kustweg. Vanaf het vliegveld volg je de weg richting Gouvia. Even na Gouvia gaat de weg de bergen in en rijdt je over een goed onderhouden weg richting Acharavi. De binnenweg is grotendeels verlicht. De weg via de kust is een heel stuk omrijden en is in het donker en net aangekomen (en waarschijnlijk moe) niet de veiligste keuze.

  antwoord

Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99