Driekoningen

Driekoningen

Op 6 januari worden de Griekse wateren gezegend. Dit is ter herdenking van het doopsel van Christus. Op 6 januari viert men de "theofanie": het moment waarop Jezus zich als God toont. Overal in Griekenland zingen priesters met politici aan hun zijde de hymnen. Overigens zitten alle vistaverna's die dag afgeladen vol: het menu op 6 januari bestaat voornamelijk uit week- en schaaldieren. Sommige orthodoxe kerken vieren trouwens die dag kerst (niet de Griekse kerk, echter). Op die manier komen de 3 koningen natuurlijk wel op tijd aan! Dus dit zou wel eens één van de weinige kerkelijke feestdagen die volgens de oude kalender wordt gevierd.

Op 6 januari viert men in Griekenland het feest van de Theofanie/Epifanie. Dat is een van de grootste feestdagen van het jaar, want het is dat dag dat Christus werd gedoopt. Voor de Grieken staan de 3 wijze mannen al aan de kribbe op kerstdag (waarom zouden ze anders een ster volgen die hen 12 dagen te laat doet aankomen). De epifanie is de laatste van de 12 dagen van de kerstperiode: u vindt een verwijzing naar die 12 dagen in o.a. Shakespeare's Twelfth Night. Dan worden er weer eens kalanta gezongen (andere dan die op kerstavond en oudejaarsavond), en op 7 januari zullen de priesters het water wijden**) verjagen.

Rokatzaria Kalikantzari. De geschiedenis gaat terug tot de tijd waarin men geloofde dat de aarde steunde op een grote boomstam die geschraagd wordt door 4 palen.

De Kalikantzari zijn een soort van trolletjes die het hele jaar door proberen de boomstam te vellen met behulp van zagen (die ze maken van paardenhaar en dunne draadjes), en bijlen Op 25 december, wanneer ze vernemen dat Christus is geboren, klimmen ze naar boven om hem te zien. Gedurende 12 dagen lopen ze rond op aarde en proberen de mensen het leven zuur te maken met allerlei pesterijen. Ze zijn zwart, smerig, hebben allemaal gebreken, en zien er erg grappig uit. Meestal komen ze de huizen binnen via de schoorsteen maar uit angst voor het vuur, plassen ze er eerst in. Om hen tegen te houden, plaatsen de mensen grote zeven in de schoorstenen. De kalikantzari proberen er door te komen door het aantal gaten in de zeef te tellen, maar ze komen niet verder dan 2, want ze durven het cijfer 3 niet uit te spreken, omdat ze vrezen dat het ongeluk brengt. Ook hangen de mensen 12 spinnengarens aan de haard. De kinderen wordt verteld dat ze braaf moeten zijn of de kalikantzari nemen hen mee. De parallellen met Zwarte Piet liggen voor de hand.

Ook leuk om te lezen:

 • Bekijk het aanbod Corfu accommodaties: appartementen | hotels | villa's
 • Top 3 Corfu zonvakantie aanbieders: Sunweb | de Vakantiediscounter | Prijsvrij
 • Leuk artikel? Like en deel het!

  Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

  Wandelen op Corfu

  Wandelen op Corfu

  met 21 rondwandelingen
  Nederlandstalig
  paperback € 16,95
  ANWB Extra

  ANWB Extra

  + grote kaart
  Nederlandstalig
  paperback € 10,95
  Wat en Hoe

  Wat en Hoe

  + hoogtepunten Corfu
  Nederlandstalig
  paperback € 16,95
  Kaartgids

  Kaartgids

  combi van kaart en gids
  Nederlandstalig
  paperback € 10,99