Grieks Pasen

Grieks Pasen

Pasen is HET GROOTSTE Griekse feest. Het wordt over heel Griekenland gevierd maar toch het meeste in Corfu. Rond Pasen moet je in Corfu geen kamer meer zoeken want alles is volgeboekt door Grieken die hier het paasfeest komen vieren, niet 1 dag zoals bij ons maar een hele week!!!

Eigenlijk begint het al de week voor Pasen, de grote week, maar het belangrijkste begint vanaf "grote donderdag". Alles moet dan al klaar zijn voor paasdag: de eieren moeten rood geschilderd zijn, het paasbrood moet gebakken worden en men moet naar de kerkdienst gaan. Vanaf "grote donderdag" gaan ook iedere dag verschillende muziekkorpsen door de straten.

Op "grote vrijdag" dag van de kruisiging wordt het beeld van Christus van het kruis gehaald, in doeken gewikkeld en in processie rondgedragen in de stad, vergezeld van koren en muziekkorpsen die treurliederen zingen en spelen. Als dit beeld uit de kerk wordt gedragen gaat iedereen zo staan dat de dragers (meestal jongens die het volgend jaar naar het leger moeten) het beeld boven de hoofden van de mensen moeten heffen zodat dezen er kunnen onder doorlopen.

Dan komt "grote zaterdag" in de kerken vinden verschillende diensten plaats en weer gaat de processie rond. Om 11 uur in de voormiddag vindt er echter iets plaats dat alleen in Corfu gebeurt: vallen de kruiken. Uit de vensters worden, soms van vrij hoog, aarden kruiken gevuld met water naar beneden gegooid. Dit luidruchtig schouwspel vond vroeger alleen in Corfu-stad plaats, maar deint nu ook uit naar de buitenwijken.

's Avonds gaat de gehele bevolking naar de kerk en om klokslag middernacht gaan de deuren open en roept de priester: Christus is verrezen! De klokken gaan luiden, het paasvuur gaat aan, er is vuurwerk en iedereen steekt een kaars aan. De paaskaars werd aangestoken door de priester met het vuur dat van Jeruzalem komt. Iedereen geeft elkaar een hand en nadien is het huiswaarts, met de brandende kaars in de auto!, want met dit vuur wordt een kruis getekend boven de deur.

Dan is het Pasen: het paasbrood wordt verdeeld, de rode eieren worden getikt en diegene wiens ei het langste heel blijft, heeft het komende jaar het meeste geluk. Het paaslam wordt aan het spit geregen en heel de voormiddag rondgedraaid. Als het klaar is kan het feest beginnen: eerst paassoep = majieritsa, dan saladas, dakos, aardappeltjes met lam, wijn, enz... enz...de hele dag door. Er wordt gefeest en gedanst...

Er is nog zo veel over te vertellen en ik ben wellicht nog veel vergeten te zeggen, maar nu heb je toch al een idee van Pasen in Corfu.

Goed artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99