Griekse koffie

Griekse koffie
Bereidingswijze:

Doe koffie (uiterst fijn gemalen) en suiker (volgens eigen smaak) in het pannetje. Giet genoeg water voor één kopje over de koffie en suiker en breng tot op het kookpunt (NIET laten koken). Als de koffie schuimt even van het vuur nemen, vervolgens terug tot op het kookpunt brengen tot hij nogmaals schuimt en het vuur uitzetten. Schenk de koffie traag in een kopje om zoveel mogelijk van het koffiedik in het pannetje te laten.

Griekse koffie (ελληνικός καφές) is in heel Griekenland erg populair. Koffie is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven, Grieken nemen hier dan ook graag de tijd voor. Tijdens je bezoek aan Corfu zul je dan ook vaak bij de kafenions mannen van het dorp bij elkaar zien zitten. Ze bespreken onder het genot van een kopje Griekse koffie de dag. Voor Grieken is koffie het beste medicijn tegen ochtenhumeur, het beste gezelschap voor het middaguur en de opkikker voor de avond.

Het steelpannetje dat gebruikt wordt om de koffie in te bereiden is een briki (klein, smal steelpannetje). Een briki is niet groot, meestal kunnen er twee kopjes koffie uit gemaakt worden. Is de koffie klaar en ingeschonken in het kopje, dan ligt er een dikke drap op de bodem van het kopje. Roer niet en stop op tijd met drinken, de drap is niet lekker.

Griekse koffie wordt altijd zonder melk gedronken. Het is wel in verschillende varianten te bestellen: skéto (zonder suiker), métrio (middelzoet) of glykó (zoet). De koffie wordt vaak geserveerd met een glas ijskoud water erbij. 

Houd je van koffie? Maar wil je het als een verfrissend drankje drinken? Probeer dan zeker eens een frappé. Heerlijk schuimig en fris, het is een mengeling van oploskofiie, water, suiker en soms vanilleijs. Het wordt geschud in een shaker waardoor hij zo heerlijk schuimig wordt. Ik ben dol op frappé, heerlijk!

Ook leuk om te lezen:

 • Bekijk het aanbod Corfu accommodaties: appartementen | hotels | villa's
 • Leuk artikel? Like en deel het!

  Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

  Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

  Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

  Wandelen op Corfu

  Wandelen op Corfu

  met 21 rondwandelingen
  Nederlandstalig
  paperback € 16,95
  ANWB Extra

  ANWB Extra

  + grote kaart
  Nederlandstalig
  paperback € 10,95
  Wat en Hoe

  Wat en Hoe

  + hoogtepunten Corfu
  Nederlandstalig
  paperback € 16,95
  Kaartgids

  Kaartgids

  combi van kaart en gids
  Nederlandstalig
  paperback € 10,99