Moussaka

Moussaka
  • Gang: hoofdgerecht
  • Vegetarisch: nee
  • Aantal personen: 6-personen
  • Bereidingstijd: 30-60-minuten
  • Over het gerecht:

    Moussaka (μουσακάς) is een traditioneel Grieks gerecht bestaande uit lagen, met (lams)gehakt, uien, kruiden, paneermeel en rode wijn, in plakjes gesneden aubergine, soms ook samen met courgette, en aardappelen, tomaat, overgoten met een bechamelsaus en in de oven gebakken met een beetje geraspte kaas erbovenop

    Ingrediënten:

    500gr courgettes, 500gr aubergines, 1 kg aardappelen, 500 gr pommodore, 1,5 kg gehakt, 2 grote uien fijngesneden, 1,5 kop olijfolie, 4 koppen zonnebloemolie, 1 eetlepel boter, 1/2 kop peterselie fijngesneden, 1 kop geraspte kaas, 1 kop wijn, peper en zout. Voor de bechamelsaus: 2 liter volle melk, 9 eetlepels meel, 3 eieren, 4 eetlepels boter, 1 kop geraspte kaas, peper, zout.

    Bereidingswijze:

    De oven voorverwarmen op 200 graden. De courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren in de frituurpan. De plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt. De ui fruiten in olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna de wijn, pommodore, de peterselie, pepe en zout toevoegen. Tien minuten laten smoren.

    Bechamelsaus: laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de 2 liter melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde. Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes erbovenop. Nu de helft van het gehakt erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappelen, kaas, de aubergines en de andere helft van het gehakt in de ovenschaal doen. Weer wat geraspte kaas. De bechamel saus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de oven zetten. Na ongeveer een half uur is de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetje bruin is geworden.

    Ook leuk om te lezen:

  • Bekijk het aanbod Corfu Accommodaties: naar appartementen > | naar hotels > | naar villa's >
  • Top 3 Corfu zonvakantie aanbieders: Suanweb > | de Vakantiediscounter > | Tjingo >
  • Leuk artikel? Like en deel het!

    Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

    Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

    Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

    Wandelen op Corfu

    Wandelen op Corfu

    met 21 rondwandelingen
    Nederlandstalig
    paperback € 16,95
    ANWB Extra

    ANWB Extra

    + grote kaart
    Nederlandstalig
    paperback € 10,95
    Wat en Hoe

    Wat en Hoe

    + hoogtepunten Corfu
    Nederlandstalig
    paperback € 16,95
    Kaartgids

    Kaartgids

    combi van kaart en gids
    Nederlandstalig
    paperback € 10,99