Karidopita cake

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 1 juni 2021

Karidopita cakeIngrediënten (4 personen)

  • 400 gram walnoten
  • 200 gram bloem
  • 200 gram griesmeel
  • 100 gram paneermeel
  • 1,5 halve eetlepel (20g) bakpoeder
  • 1 dessertlepel gemalen kaneel
  • 900 gram basterdsuiker
  • 600 ml melk
  • 150ml olijfolie
  • 6 eieren
  • fijn gemalen schil en sap van 1 sinaasappel

Voor de siroop:

  • 600 ml honing
  • 600 ml water
  • 10 kruidnagels
  • 3 el cognac

Tijdens een bezoek aan het dorpje Old Perithia maakte ik een stop bij The Old Perithia, de oudste originele taverne in het dorp. Ik vroeg wat ze me konden aanbevelen en ze prezen hun walnootcake, Karidopita, Καρυδόπιτα) aan. Gemaakt volgens lokaal recept en met de beste ingrediënten. Het was heerlijk! Bij hoge uitzondering heb ik het recept gekregen om hier te plaatsen en met jullie te delen.

Vet de bakvorm (± 35x25cm) in. Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak of maal de walnoten, maar laat wat kleine stukjes heel om de cake mee te versieren. Voeg de walnoten, bloem, griesmeel, paneermeel, bakpoeder en kaneel toe aan een grote kom. Meng alles goed. In een andere grote kom meng je de suiker, melk, olijfolie, eieren en geraspte sinaasappelschil en sap. Klop dit 5 min. goed door. Voeg het eimengsel aan de droge ingrediënten toe en meng het geheel. Giet het beslag in de bakvorm, en bak dit 40-45 minuten, of tot de ingestoken prikker in het midden van de cake er schoon uitkomt. Maak ondertussen de siroop. Doe de honing, water en kruidnagel in een grote pan, breng aan de kook en laat het 5 min. koken totdat het iets dikker wordt. Roer de cognac erdoor. Als de cake klaar is, haal je hem uit de oven en laat hem 5 min. afkoelen. Maak dan een aantal kleine gaatjes in het oppervlak met een prikker. Lepel voorzichtig de siroop over de cake en laat het inwerken. Serveer plakjes van de warme cake met dikke yoghurt.