Sykomaitha

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 2 juni 2021

SykomaïthaWil je zelf Sykomaitha maken? Met ons recept maak je de allerlekkerste Sykomaitha!

Sykomaitha (Συκομαΐθα) zijn gekruide vijgen en een typische Corfiotisch ovengerecht. De vijgen worden op smaak gebracht met anijs, peper en ouzo. Traditioneel worden deze kleine bundels van gekruide vijgen verpakt in vijgenbladeren en gedroogd in de zon, maar in de oven kun je het ook prima bereiden. Sykomaitha is een zoet gerecht dat als mezedes (kleine, verschillende hapjes) prima samen gaat met diverse soorten sterke drank. Eenmaal bereid blijven ze tot een jaar goed, bewaar ze in een plastic zak.

Bekijk ook onze andere recepten


Welke ingrediënten heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 kg gedroogde vijgen
  • 1 ltr Masticha likeur
  • 1 eetlepel gemalen kruidnagel
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 ltr ouzo
  • 1 kopje druivenmost
  • 1 kopje geplette walnoten
  • 1 bosje verse venkel
  • 2 eetlepels versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel anijszaad
  • vijgenbladeren
  • draad

De bereidingswijze van Sykomaitha

  1. Hak met een groot mes de vijgen in kleine stukjes.
  2. Besprenkel ze met wat ouzo en laat dit 15 minuten intrekken zodat de vijgen zacht en kneedbaar worden.
  3. Doe de vijgen in een grote kom en kneed dit tot een glad mengsel.
  4. Hierna voeg je toe: Masticha likeur, resterende ouzo, walnoten, venkel, peper, anijszaad, kruidnagel en kaneel.
  5. Kneed vervolgens alle ingrediënten tot het goed en gelijkmatig gemengd is.
  6. Proef even, vind je het te bitter, voeg dan een beetje suiker toe.
  7. Wanneer het mengsel goed gekneed is ga je aan de slag om er balletjes van te vormen.
  8. Het maakt niet uit welke vorm je ze geeft, alles is prima. Maar maak ze vooral niet te groot, de grootte van je handpalm is perfect.
  9. Om de balletjes wat meer veerkracht te geven bestrijk je ze met de druivenmost.
  10. Nu is het tijd om de ballen in te gaan wikkelen in de vijgenbladeren. Pak één blad voor de bovenkant en één blad voor de onderkant. 
  11. Zorg dat de bladeren de bal volledig bedekken en bind ze vast met een stukje touw. Knip het overtollige touw weg.
  12. Zet de ingepakte balletjes gedurende twee uur in de oven op een lage temperatuur van 50 graden. Ik zeg alvast: καλή όρεξη (eet smakelijk)!