• Corfu Gids

  Jouw digitale reisgids over Corfu. Oók voor het boeken van jouw vakantie!

Over Corfu

Over Corfu

De oude stad is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed, talrijke paleizen, musea, archeologische plaatsen, meer dan 120 stranden, een paar honderd dorpen, meer dan duizend kerken, een belangrijke bergketen met valleien, rivieren, watervallen, heel veel bosgebieden, drie lagunes, veel grotten boven en onder de zee, meer dan 3 miljoen olijfbomen waarvan de meerderheid ouder dan 500 jaar is, dankzij de familie Durrell een wereldberoemde flora en fauna, golfbanen, maneges, internationale crickettournooien en meer ... Corfu is als geen ander eiland zo bijzonder en veelzijdig.

Waar ligt Corfu - Geografie en locatie

Corfu is het meest noordelijke eiland van de Ionische eilanden. De zuidoostelijke kust ligt ongeveer 10 km van het vasteland van Griekenland, het noordoosten ongeveer 2 km van Albanië. Oppervlakte: 641km². Hoogste punt: de Pantokrator met 906m. Lengte van noord naar zuid: 60km, breedte van oost naar west: 4 tot 30 km. Lengte van de kust: 217km.

Ongeveer 65 procent van het eiland is landbouw. Hiervan is 55% gewijd aan olijfbomen, waarvan er ongeveer 3,5 miljoen zijn. De rest van het gebied wordt gebruikt voor wijngaarden, citrusvruchten en groententeelt. Ongeveer een miljoen toeristen bezoeken het eiland jaarlijks en een geschatte derde van de werkende bevolking is betrokken bij het toerisme.

Klimaat en weer in Corfu

Het eiland heeft een hoger gemiddelde regenval dan de rest van Griekenland. De meeste regenval is in december, met 240mm. De zomermaanden zijn bijna helemaal droog. Gemiddelde dagelijkse zonuren in mei tot september: 10 uur. Gemiddelde temperatuur, juli en augustus: 32 ° C. Gemiddelde temperatuur in december en januari: 15 ° C.

Corfu is een populaire zonvakantie bestemming. De veelzijdigheid is één van de belangrijkste redenen waarom mensen naar Corfu gaan. Het prachtige weer, schitterende stranden en interessante bezienswaardigheden zijn eveneens belangrijke redenen. Corfu is het noordelijkste en groenste Ionische eiland. Corfu wordt slecht door een zeestraat van 2 kilometer gescheiden van Albanië. Na Kefalonia is Corfu het grootste Ionische eiland. Het landschap op Corfu is zeer afwisselend, vooral in de lente is het er prachtig, alles staat dan in een weelderige bloei. Het noorden is bergachtig en leent zich voor mooie wandelingen, prachtige baaien en gezellige dorpjes. Het midden van het eiland is heuvelachtig en in het zuiden is het redelijk vlak met prachtige natuur en vooral olijfbomen en cipressen.

De hoofdstad, havenstad en onbetwist centrum is Corfu-stad.  Je vindt er onder andere forten, kerken, musea en prachtige huizen. Je kunt er shoppen in de talloze winkeltjes, een bezoek brengen aan de dagelijkse markt, een hapje eten of wat drinken in de diverse taverna's, bars en restaurantjes, kortom...er is genoeg te doen in de stad. Het Venetiaanse fort en de oude stadsmuren zijn zeker een bezoekje waard.

De luchthaven (Ioannis Kapodistrias International Airport) is internationaal en ligt aan een lagune. Het heeft een landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode CFU. Vanuit Corfu kun je doorvliegen naar Athene en Thessaloniki. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 2 uur en 35 minuten. 

In de haven van Corfu komen boten uit Venetië, Ancona, Bari, Brindisi en het voormalig Joegoslavië aan en varen heen en weer naar Igoumenitsa of verder naar Patras.  Dagelijks is er een verbinding met de stad Sarande in Albanië. Vanuit Corfu-stad zijn de meeste plaatsen per bus goed te bereiken (er rijden groene en blauwe bussen)

Vanuit de lucht valt pas goed op hoeveel cipressen er op Corfu groeien. Wie Corfu vanuit de lucht voor het eerst waarneemt zal onmiddellijk de grote bestanden aan cipressen opvallen. Dit Italiaanse accent verleent het groene eiland zijn eigen gezicht. De altijd groene slanke cipres zal een oplettende bezoeker op Griekse kerkhoven (die in Corfu-stad is met name in het voorjaar een botanisch paradijsje!) vaker tegenkomen maar in de vrije natuur nooit in zulke aantallen als op de Ionische eilandengroep.

Hiertoe behoren behalve Corfu als bekendste en oudste zonbestemming ook Zakynthos (bekend geworden door het nestgebied van zeldzame schildpadden en het krijtwitte stukje rotskust), het onbekende Kefalonia (met geweldige wandelmogelijkheden), groeibestemming Lefkas en het piepkleine Paxos (leuk als een bootuitstapje). Met name Corfu is vanouds een p.p.lair zonneoord en kent zoals gezegd een lange toeristische traditie. Dat het kleine langgerekte eiland desondanks nog puur op je overkomt mag een wonder heten. Toen ik er een paar jaar geleden neerstreek was ik verrast dat de bewegwijzering nog steeds niet helemaal top was en dus na wat omzwervingen pas mijn slaapplekje aan de fraaie kust van Agios Gordis vond...De wegen zijn desondanks in goede staat en een huurauto is een prettig vervoermiddel om het eiland in al zijn facetten te leren kennen.

Laat ik met Corfu-stad, oftewel Kerkyra beginnen.

Een plaatje waar het Venetiaanse verleden speurbaar is. Als je kans ziet het Orthodoxe paasfeest mee te beleven is dat een bijzondere ervaring. Druk, mondain, chic..het zijn kreten die allemaal van toepassing op de bedrijvige stad waar aan de haven een imposant Kastro gelegen is. Heb je meer dan een week de tijd dan doen zich mogelijkheden voor de Griekse schatten van het vaste land te verkennen. Vanaf de boot heb je een fascinerend zicht op de huizenfacade die langzaam uit je gezichtsveld verdwijnt. Oversteek is absoluut een aanrader!

Als je uitgekeken en uitgeshopt bent loont het de moeite het groene achterland te verkennen. Vergeet het landgoed van Sissi niet! Je zult ontdekken dat er geen uitgestrekte (zand)stranden zijn maar eerder in het groen verscholen baaien. Toch mag Agios Gordis zich op een heel behoorlijke strip zandstrand roemen. Maar "nothing can compare" met de toplocatie Paleokastritsa. De panoramabeelden die zich hier aan je openbaren behoren tot de mooiste van Europa. Strijk neer op het terras van bijvoorbeeld 'Panoramic view Apollon' en geniet van die fraaie beelden; zelfs op het spartaanse toilet heb ik zelden zo'n mooi uitzicht gezien!

Verliefde stelletjes mogen het 'Canal d'Amour niet missen en de al even fraaie rotskusten van Sidari en Peroulades zijn de moeite waard. Voor een echt oud vissersdorpje met zijn mooie ronde baai moet je in Kouloura zijn. Pittoreske pracht. Authenticiteit vind je ook in een dorpje als Lakones waar de vrouwen getooid gaan in een eigen hoofddracht.

Vergeet je wandelstaf niet mee te nemen want er liggen geweldige wandelkansen rond het door de Pandokrater gedomineerde eiland.

Tenslotte kun je je ervaringen verwerken met een glaasje onvervalste Koumkouat (likeur), een specialiteit gemaakt van een soort sinasappeltjes. Als je dit nuttigt terwijl je blik over het visitekaartje schiereiland Vlacherna met minikerkje en muizeneiland Pontikonissi waart is je Corfu-reis beslist compleet!

Al vele jaren kom ik op Corfu, ik heb er mijn hart aan verloren. Corfu is absoluut het mooiste Ionische eiland! Het wordt ook wel "de parel van de Ionische zee" genoemd en dat is niet zomaar. Het is een mediterraans eiland, zo vindt je er bergen (waarvan de Pantokrator met zijn 906m. het hoogst is), prachtige stranden, olijfboomgaarden en wijn- en fruitgaarden. De lente is prachtig, alles staat dan in weelderige bloei. De zomers zijn warm en droog, de winters zijn mild en nat. Het mediterrane klimaat maakt Corfu tot de ideale vakantiebestemming. Liefs van Miss Kerkyra

Enkele geweldige feiten over Corfu

 • Het eiland werd al bewoond vanaf 1300 v.C. en wordt dus al meer dan 3000 jaar bewoond...
 • De eerste marinestrijd in Griekenland vond plaats in Corfu, 665 v.C...
 • Van 1386 tot 1797 werd Corfu geregeerd door de adel van Venetië...
 • Het is het enige deel van Griekenland dat nooit door de Turken is veroverd...
 • Beschouwd als een bastion van westerse beschaving tegen het Ottomaanse tij...
 • De eerste academie van Griekenland (Ionisch), werd opgericht in 1732 in Corfu...
 • De Ionische Academie was de eerste universiteit in Griekenland...
 • San Giacomo (stadhuis) was het eerste theater en opera van het moderne Griekenland...
 • Er zijn 19 fanfare korpsen in Corfu...
 • Een op de vier Corfioten wordt muzikaal getraind...
 • Ioannis Kapodistrias was het eerste verkozen staatshoofd in 1827...
 • Er zijn 37 Griekse kerken in de stad Corfu...
 • Er zijn op het eiland talloze kerken overgebleven uit de Byzantijnse tijd...
 • Er zijn 7 forten, de meeste zijn Venitiaanse forten...
 • Het eiland heeft rond de 3 a 4 miljoen olijfbomen...
 • Er zijn meer dan 6000 soorten wilde bloemen, waarvan 55 wilde en zeldzame orchideeën...
 • Er zijn 115 stranden (en er komen er nog steeds stranden bij)...
 • Kumquats groeien in Europa alleen in Sicilië en Corfu...
 • De oudste tennisclub in Griekenland werd in 1896 op het eiland Corfu opgericht...

Ook leuk om te lezen:

Goed artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99