Het weer

Het weer

Het klimaat van Corfu kenmerkt zich door milde, natte winters en droge, warme zomers. In tegenstelling tot de winter komt er in de zomer geen regen voor en zijn de temperaturen hoog. Er komen soms hittegolven voor, maar meestal zijn temperaturen ongeveer 5 graden lager dan die in Athene. De kans op regen in het voor- en najaar ligt door de ligging (noord-westen van Griekenland) hoger dan de eilanden die ten zuiden en zuid-oosten van Griekenland liggen. 

Het weer in Corfu is echter onvoorspelbaar, het is een eiland dat zeer moeilijk is voor weersvoorspellers. Bijna elke meteorologische dienst kan het weer op Corfu niet nauwkeurig voorspellen. Dus als je hoort dat er regen wordt verwacht, dan is er waarschijnlijk meer zon en als de voorspelling goed is, zal het waarschijnlijk regenen. De oude vissers op Corfu zijn vandaag de dag nog steeds erg nauwkeurig in hun weersvoorspellingen, dit komt omdat ze de lokale eigenaardigheden beter kennen.

De zomer op Corfu is gewoon heerlijk, warm met matige vochtigheid, maar zelden té warm. De wind, in tegenstelling tot de wind in de Egeïsche Zee die onophoudelijk blaast, heeft in de zomer een zeer duidelijk patroon van 10-15 dagen van zeer lichte tot matige wind waardoor de temperaturen kunnen stijgen, gevolgd door 1-3 dagen sterke noordwestelijke wind die het eiland laten afkoelen, soms gepaard gaande met een flinke regenbui.

De lente kondigt zich aan met een overvloed aan kleuren, geuren en nieuw leven dat uit elke boom en takje spruit. Het is moeilijk om voor zo'n prachtige schoonheid de juiste woorden te vinden, je moet dit eigenlijk met eigen ogen zien. Regen is nog steeds gebruikelijk maar de duur is aanzienlijk korter, meestal maar een paar uur, met veel zonneschijn tussendoor. De zee is op dit moment nog behoorlijk koud maar niet te koud om in te zwemmen.

De herfst begint vroeg in september als de eerste zware regenbuien zich voordoen, maar de temperaturen blijven zeer aangenaam rond 25C met veel zonneschijn waardoor het nog volop genieten is van de warme zee. Het is een bijzonder aangename tijd van het jaar, waar je de seizoenen ziet veranderen. De combinatie van regen en warmte creëert een meest ongewone werking. Lente en herfst verschijnen tegelijkertijd, de bladeren kleuren goud waarna ze vallen, vers gras en wilde bloemen, samen met duizenden champignons, echt een unieke ervaring.

De winter maakt zijn intrede met steeds grijzer wordende lucht en regelmatig een regenbui, maar de temperaturen zijn nog steeds gemiddeld 10 graden en de zon schijnt dagelijks nog wel een paar uur. De vroege ochtenddauw is prachtig en het is bekend dat het een aantal dagen langdurig kan regenen. Temperaturen onder het vriespunt zul je op Corfu niet snel meemaken. Sneeuw op Corfu is een zeldzaamheid, in de afgelopen 50 jaar heeft het ongeveer 3x gesneeuwd in de laaglanden van Corfu. Op de toppen van de Pantokratorberg komt sneeuw overigens veel vaker voor. Afgelopen Januari heeft enorme sneeuwval geheel Corfu omgetoverd tot een prachtig, wit pradijs.

temperatuur-corfu

Gemiddelde temperatuur op Corfu

regenval-corfu

Gemiddelde regenval op Corfu

zeewatertemperatuur-corfu

Gemiddelde zeewatertemperatuur op Corfu

Goed artikel? Like en deel het!

Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99