Aziatische kunst

Aziatische kunst
Plaats: Corfu-stad
Ligging: Midden-CorfuIn Corfu-stad kun je een bezoekje brengen aan het museum van Aziatische kunst. Dit museum is gevestigd in het Paleis van HH. Michael en Joris. Het museum is opgericht in 1927, toen de ambassadeur Gregory Manos zijn verzameling schonk, bestaande uit ongeveer 10.500 kunstwerken, en werd tot ongeveer 1974 gebruikt als Chinees-Japans museum. Later werd het museum verrijkt met andere collecties voornamelijk uit midden-Azië en sindsdien functioneert het als Museum van Aziatische Kunst. Vaak worden er ook periodieke tentoonstellingen gehouden.

In de 15 kamers is de verzameling van Gregory Manos tentoongesteld evenals de collecties van N. Hadjivassiliou, Ch. Hiotakis, de exposities van de gemeente Corfu en de donaties van Petros Almanachos, Iordanes Siniosoglou, Ioannis Kollas en dat van het Nationaal Archeologisch Museum.

Het museum is gehuisvest in het Paleis van HH. Michael en Joris, dat werd gebouwd tussen 1819 en 1824, ontworpen door architect en kolonel van het korps van de Royal Engineers, Sir George Whitmore. Het is een neoklassiek gebouw en diende als de residentie van de Britse Hoge Commissarissen, zoals het hoofdkantoor van de Hoge Commissie en van de Ionische Senaat (regering) tot de Unie met Griekenland, de zetel van het Ionisch Parlement, tijdelijk, en als schatkamer en hoofdkwartier van de ridderorde van HH. Michael en Joris (opgericht in 1818) waar het gebouw zijn naam aan dankt. Na de Unie (1864) hebben de Britten het paleis aan de Griekse staat aangeboden. Vanaf 1864 tot 1967 werd het paleis gebruikt als zomerverblijf voor de leden van de Griekse koninklijke familie en een aantal jaren was de archeologische collectie van Corfu hier gehuisvest.

Op de begane grond van het museum kan de hal van de Ionische Senaat worden bezocht met oud meubilair, de portretten van de voorzitters van de Senaat en andere voorwerpen die zijn bewaard gebleven. Op de tweede verdieping is de indrukwekkende troonkamer, de ronde balzaal en de eetzaal waar de medailles van de ridderorden zijn geschilderd op de muren.

Een aantal waardevolle schilderijen decoreren de muren en in de rest van de kamers wordt de Aziatische collectie tentoongesteld. Deze kunstwerken omvatten werken uit China (Chang, Tcheou, Han, Wei, T'ang, Sung en Ch'ing Ming dynastie), Japan (Samurai harnas en wapens, theater maskers etc.), alsmede exposities uit India, Pakistan, Korea, Siam, Tibet, Nepal, Cambodja en Thailand. Van bijzonder belang is de unieke grieks-boedhistische verzameling van beelden van Gadara, Pakistan, deze dateert uit de 1e-5e eeuw n.C., en tonen bewijs van griekse invloeden als gevolg van de aanwezigheid van Alexander de Grote in de regio.

Leuk artikel? Like en deel het!

Reacties (1)

 • Corfu Gids

  01 november 2016 op 10:43 | #

  Sharaku origineel gevonden in Griekse collectie

  De Yomiuri Shimbun

  Een origineel schilderij van Toshusai Sharaku, een meester in Ukiyo-e houtsnede prenten tijdens de Edo periode (1603-1867), is ontdekt in de collectie van het Museum van Aziatische Kunst in Corfu, Griekenland.

  Het waaier-vormig schilderij werd bevestigd als echt door een internationaal academisch onderzoeks-team dat bestaat uit Japanse kunst deskundigen, met inbegrip van Prof. Tadashi Kobayashi van de Gakushuin Universiteit.

  Het schilderij toont acteurs in de uitvoering van de Kabuki spelen "Kanadehon Chushingura" en men meent dat zij zijn getekend door Sharaku nadat hij verdwenen is uit de wereld van de Ukiyo-e prentkunst. De originele schilderijen van Sharaku zijn uiterst zeldzaam en de meest recente ontdekking zal naar verwachting een bijdrage leveren over het leven van de mysterieuze schilder.

  Het waaier-vormig schilderij, dat een opvouwbare rand van 17,4 cm heeft, is waarschijnlijk gemaakt van bamboe papier uit China en draagt zijn handtekening en zegel. De Kabuki acteurs die zijn getekend in het schilderij zijn Matsumoto Koshiro IV, die de rol speelt van Kakogawa Honzo in het spel, en Matsumoto Yonesaburo in de rol van Konami, Honzo's dochter.

  Het team is van mening dat het schilderij is gebaseerd op een product van het opgevoerde toneelstuk in mei 1795, afgaande op verslagen van de opvoering waarin beide acteurs optraden. Gedurende een periode van ongeveer 10 maanden is bekend dat Sharaku een serie van schilderijen met acteurs heeft uitgebracht, maar is vervolgens gestopt met het maken van Ukiyo-e prenten aan het begin van 1795. De nieuwste vondst toont aan dat hij is blijven schilderen na die tijd.

  Volgens het team is het kunstwerk het echte schilderij dat door de kunstenaar is gemaakt en geen afdruk, omdat het lijkt op andere voorbeelden van Sharaku's oorspronkelijk werk waarop het de uitdrukkingen van de acteurs weergeeft, zijn subtiele kleuren en ook om de kenmerken van Sharaku's unieke keuze van de motieven, aangezien deze scène niet typisch wordt geselecteerd voor gebruik als een Ukiyo-e prent.

  De collectie van het Museum van Aziatische Kunst in Corfu bevat kunst en kunstnijverheid uit Japan en andere landen die de Griekse diplomaat Grigorios Manos gekocht heeft in Parijs, Wenen en andere plaatsen in de laatste helft van de 19e eeuw en begin 20ste eeuw.

  Van Sharaku's waaier, een van de werken verzameld door Manos, wordt gezegd dat deze naar Europa is gebracht in de periode van de laatste dagen van de Edo-periode en de Meiji-periode (1868-1912).

  Sharaku's prenten geven meestal de indruk dat hij probeerde het unieke karakter van zijn stijl te laten zien door de gezichtsuitdrukkingen van de acteurs, maar in deze prent zien we een meer gematigde aanpak. Volgens Kobayashi: Dit zal een belangrijk werk zijn om ons te helpen te evalueren de essentie van zijn stijl en wie hij werkelijk was.

  antwoord

Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99