Archeron rivier

Archeron rivier

De dodenkloof was de toegang tot de Hades of onderwereld, het muntstuk tussen de tanden was bedoeld om de veerman (Charon) te betalen die de overzet deed tussen het aardse en de dodenwereld over de rivier Styx. Hun onderwereld noemen de Grieken de Hades, die men bereikt over de rivier de Styx. Styx betekent: de afschuwwekkende, of: Haat. Het is een rivier met vertakkingen - Acheron, Phlegeton en Cocytus. De betekenis van deze drie luidt bij de Grieken: smart, branden en klagen.

Hades is Heerser van de Onderwereld, ook wel "Tartarus" genoemd. Soms noemde men hem ook wel eens de Koning van de Doden, de God van Rijkdom of de God van Kostbare Metalen, omdat men deze metalen diep onder de grond vond en daar woonde Hades per slot van rekening.

Hades' naam betekent "de onzichtbare". Hades' Romeinse naam is Pluto of Dis. Hades is de eerste zoon van Cronus en Rhea.

Net zoals al zijn andere broer en zusters werd hij door zijn vader Cronus opgegeten bij hun geboorte. Zeus, de jongste, redde hen en net zoals Poseidon, was Hades belangrijk in de Strijd der Titanen. De 3 broers, Zeus, Poseidon en Hades hebben toen door middel van lootjes trekken de heerschappij verdeeld. Zo waren de wateren het rijk en de woonplaats van Poseidon geworden, de Onderwereld waar de doden woonden het rijk en de woonplaats van Hades en Zeus zelf had de oppermacht over de hemel en aarde gekregen.

Hades is het meest bekend door de mythe van de ontvoering van Persephone (Core). Nadat hij Zeus om haar hand had gevraagd, ontvoerde hij Persephone naar de Onderwereld waar hij haar Koningin van de Onderwereld maakte. De moeder van Persephone, Demeter, werd hierdoor zo ongelukkig dat al het graan en koren op de hele wereld verdorde en stierf. Hierdoor werd Zeus zo bezorgd dat hij zijn broer Hades verzocht Persephone te laten terugkeren naar haar moeder. Voordat Persephone Hades verliet, liet hij haar een granaatappel eten, dat bekend stond als voedsel voor de doden, zodat ze gedwongen werd om naar Hades terug te keren. Dus, een derde van het jaar zat Persephone in de Onderwereld bij Hades en de rest van het jaar bij haar moeder. Hades verliet de onderwereld bijna nooit, maar er was een keer dat hij verliefd werd op Minthe, een Nimf. Toen Persephone erachter kwam werd zij verschrikkelijk jaloers en veranderde Minthe in een kruid dat men "mint" noemt.

Hades had een helm waarmee hij onzichtbaar kon worden. De Onderwereld, of Tartarus, lag in het verre Westen, aan de rand van de wereld. Hades is een verschrikkelijk god maar zeker geen kwaadaardige. Hij verliet nauwelijks de Onderwereld en mocht nooit op Olympus komen.

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99