Icarus en Daedalus

Icarus en Daedalus

De legende van Icarus is een zogenaamde Hybris*, een Grieks verhaal dat altijd de moraal heeft "hoogmoed komt voor de val." In het geval van Icarus gaat dit gezegde wel heel letterlijk op!

Icarus was de zoon van de geniale Daedalus, zijn moeder was Naucrate. Icarus zelf was echter niet behept met de genialiteit van zijn vader, hij was zelfs erg dom.

Daedalus is de geniale ontwerper van het beroemde labyrint op Kreta. Hij ontwierp het labyrint in opdracht van koning Minos. In het labyrint woonde de gevreesde minotaurus, half mens, half stier. Het moordlustige beest woonde daar omdat koning Minos hem ergens anders niet onder durfde te brengen.

Daedalus hielp de held Theseus om de minotaurus te doden, hij bedacht het plan om de geliefde van Theseus, Ariadne, een rode draad te geven. Theseus doodde de minotaurus en kon dankzij de rode draad de weg terugvinden uit het labyrint. Uiteraard kwam Daedalus hier niet ongestraft mee weg.

Samen met zijn zoon Icarus werd hij opgesloten in het labyrint. De slimme Daedalus bedacht ook hiervoor een plan, hij maakte voor hem en voor zijn zoon vleugels van hout en veren. De veren plakte hij op het houten raamwerk door was te verwarmen en de vleugels er aan vast te plakken. Vooraf waarschuwde hij Icarus om niet te laag, noch te hoog te vliegen.

Het plan liep gesmeerd, vader en zoon vlogen het raam uit, naar de hemel toe. Icarus werd echter overmoedig, en vloog steeds hoger. Daedalus waarschuwde hem voor het gevaar van de zon, Icarus wilde echter niet luisteren. Dit werd zijn noodlot, doordat hij steeds hoger vloog, kreeg de zon steeds meer kracht, waardoor de was begon te smelten. De vleugels braken af en Icarus stortte zijn dood tegemoet.

Icarus kwam terecht in de zee die tegenwoordig Icarische Zee wordt genoemd. Daedalus begroef Icarus op een eiland dat tegenwoordig Ikaria heet.

Daedalos vloog door en landde uiteindelijk op Sicilië, alwaar hij in dienst ging bij koning Cocalus. Koning Minos zon op wraak en kwam met zijn vloot naar Sicilië. Door een list wist Daidalos koning Minos te doden. Daedalos maakte op Sicilië nog veel dingen. Volgens veel Grieken had hij dingen als masten, zeilen, bijlen, lijm en de loodlijn bedacht.

* Hybris is het Oudgriekse woord voor overdreven trots, hoogmoed en grootheidswaanzin. Het begrip is niet in een term uit te drukken. Zoals hierboven al werd gezegd, komt "hoogmoed komt voor de val" het dichtst in de buurt.

Hybris was ook een Griekse Godin, logischerwijs was zij de personificatie van de Hybris. Meestal bracht ze haar tijd door met gewone stervelingen in plaats van met andere Goden. *

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99
jQuery('a[href*="https://"]:not([href*="https://www.corfugids.nl"],[href*="https://www.griekenlandzonvakanties.nl/"],[href*="https://www.traveltroef.nl/"],[href*="https://www.aviclaim.nl/tui-vertraging/"],[href*="https://parakalo.wordpress.com/"],[href*="https://www.eigenwijzereizen.nl/themas/fietsreizen.html"],[href*="https://travelersmagazine.nl"],[href*="https://www.griekenlandontdekker.nl/"],[href*="https://www.spottingwildlife.com/dieren-in-griekenland.html/"],[href*="https://www.reizendoejezo.nu/hoogtepunten.html/"] )').attr({target="_blank” rel="nofollow" }); jQuery(function(){ jQuery('.yoo-zoo.blog-uikit.blog-uikit-tag .uk-article li.element-itemlink a').addClass('uk-button uk-button-primary uk-border-rounded'); });