Corfioten

Corfioten

De Corfioten hebben geen zorg om statussymbolen, in de hoofdstad Corfu leven de meeste mensen van hun kleine handel. Anderen werken op de kantoren, maar rokende schoorstenen zie je er niet, er zijn boeren en bejaarden die het niet best hebben en zich vaak tevreden stellen met een leven zonder veel luxe. Veel boeren hebben een eigen huisje en een lapje grond, een ezel of driewieler voor het vervoer, een voor de melk, een paar kippen en een moestuintje, dat verschaft hun geen luxe, maar ook geen armelijk bestaan.

Vader tijd oefent op Corfu niet zo'n schrikbewind uit als in vele Europese landen. De Corfioten hebben steeds alle tijd voor zichzelf en voor anderen, de klok speelt geen grote rol, de klokken die er zijn wijzen bijna nooit de juiste tijd aan, de Corfioot bepaald zijn eigen tijd. Winkelende huisvrouwen spoeden zich met hun boodschappen niet snel naar huis, nee...ze maken langdurig een praatje met andere vrouwen en nemen voor alles rustig hun tijd. Vele mannen brengen verscheidene uren per dag in het volkscafé door, het café is een sociaal trefpunt, de mannen komen er niet alleen om een kopje koffie te drinken, maar ook om er te praten. Vaak discussiëren ze met drukke gebaren en stemverheffing vooral als de gesprekken over sport of politiek gaan. Je denkt dat ze ruzie hebben, maar het is dan een geanimeerd gesprek.

Speelgoed van de mannen is een komboloi, een snoertje van losjes aaneengeregen kralen, zittend of pratend laten de mannen de kralen van hun speelsnoer tussen de vingers doorglijden, draaien het snoertje enkele malen met een zwaaiende beweging rond, steken de komboloi in hun zak en halen hem er na enkele minuten weer uit om het spel opnieuw te beginnen.

Avrio (αυριο = morgen) zeggen de mensen vaak, avrio gaat de winkel open, avrio zullen ze de karweitjes opknappen enzo. Avrio kan echt morgen zijn, maar het kan ook over een week zijn, en meer waarschijnlijk nooit!

De siësta, het middagdutje, is heilig, tijdens de hete middaguren van de zomer is het niet goed mogelijk om te werken en onaangenaam op stap te gaan. Na de lunch gaan de luiken dicht en slaapt de Corfioot tot ongeveer 16:00 uur. In de avond is er altijd een gezellige drukte in de straten, tijdens de ''peripato'' de pantoffelparade, wandelen de meeste families op straat, keurig gewassen en aangekleed. Vele vakantiegangers vinden het heerlijk om, gezeten op een terras te kijken naar het kleurige leven dat zich voor hun ogen ontrolt. Ook in de dorpen komt iedereen in de namiddag weer tot leven, als alle Grieken zijn ook de Corfioten nieuwsgierig. Bij een gesprek worden al snel vragen gesteld over je familie, je huis en je beroep. Het kan soms verlegen maken als je in een afgelegen dorpje in een huisje wordt uitgenodigd waar je een glas water en een chocolaatje krijgt aangeboden; of als de eigenaar van de kafenion je een glas wijn uit de eigen wijngaard achter het huis aanbied of als de vrouw des huizes je met een ruikertje bloemen verblijdt. De dorpsbewoners beschouwen gastvrijheid nog als een deugd en een eer. Het woord 'xenos' in het Grieks betekend niet alleen vreemdeling maar ook gast!

* dit artikel heb ik geschreven vóórdat de crisis in Griekenland begon, het komt niet meer volledig overeen met de leefwijze vandaag de dag*

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99