Geboorte en dopen

Geboorte en dopen

De Griekse gebruiken verschillen hier ook van de onze. Alhoewel ze de laatste jaren meer en meer onze westerse geplogenheden overnemen en hun mooie tradities stilaan in onbruik raken, zal ik ze hier toch nog eens op een rijtje zetten.

Na de geboorte krijgt de baby niet meteen een naam, een jongen wordt bebis en een meisje beba, dus tot hun doopsel, na ongeveer 1 á 2 jaar, worden ze baby genoemd. Vroeger was het zo dat mama en baby 40 dagen na de geboorte niet buiten mochten komen en men ging ook niet na zonsondergang bij hen op visite. De baby krijgt na de geboorte een oogje opgespeld om hem te beschermen tegen het kwade oog. Wat is in feite "het kwade oog"? Het is een mythe waar nog meer dan 70% van de Grieken in geloven. Het wordt doorgegeven door lang staren naar iemand. Als een Griek zegt dat je een mooie baby hebt zal hij direct nadien "ftoe ftoe ftoe" zeggen. Dat is een spuwgeluid om het kwade oog af te wenden. Na 40 dagen gaan moeder en kind naar de kerk waar de p.p.s het zegent.

Doopsel Wanneer het kind 1 á 2 jaar is volgt het doopsel. Het krijgt dan ook zijn naam: het 1ste jongetje dat geboren wordt krijgt de naam van opa, langs vaders kant en het 1ste meisje de naam van oma, langs vaders kant. Het 2e kind krijgt de naam van de ouders van het meisje. Daarom lijken ook alle Grieken Jorgos, Jannis, Kostas... te heten.

Tijdens de doop wordt het kindje vastgehouden door de "koumbara" of "koumbaros" meter/peter en wordt er een geloofsbelijdenis opgezegd. Het kind, helemaal naakt, wordt door de p.p.s 3 maal ondergedompeld in de doopvont, met olie gezegend en er wordt een haarlokje afgeknipt. Nadien wordt het aan de moeder overhandigd, dewelke zich tijdens het 1ste deel van de plechtigheid nergens mag mee bemoeien. De plechtigheid kan net zo goed buiten als in de kerk plaatsvinden.

Tijdens de plechtigheid wordt een doopkaars aangestoken (met het vuur van de paaskaars) die nadien door ouders wordt meegenomen naar huis.

Voor het doopsel krijgt het kind allemaal nieuwe kleren aan, tot zelfs de sokken en schoenen moeten nieuw zijn. Een gebruik op Corfu was en is in sommige streken nog, dat de kleren en schoenen die het kindje aanhad bij het doopsel de volgende dag gewassen worden in zee. Dit om ze van alle kwaad te ontdoen.

Volgens de traditie mag het kind 3 dagen na het doopsel niet gewassen worden en komt de 4e dag de meter dit doen. Het eerste badwater wordt dan gebruikt voor de planten in huis.

Na de ceremonie wordt er een groot feest gegeven voor alle familieleden en goede vrienden. Hier wordt dan de "koufeta" of doopsuiker uitgedeeld.

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99