Komboloi

Komboloi

Als je aan een Griek vraagt "wat is een komboloi" zal hij je aankijken alsof je van een andere planeet komt en zijn komboloi uithalen en zeggen "DIT is een komboloi".

Een komboloi is een ketting van een oneven aantal kralen (dan is er altijd een in het midden voor het evenwicht). De kralen kunnen rond of ovaal zijn en in alle kleuren en afmetingen. Bovenaan is gewoonlijk een grotere, de "priest" genoemd. In iedere toeristenwinkel worden "komboloi's" verkocht. Je hebt ze al voor een enkele euro, maar dit zijn geen echte, het zijn gewoon souvenirs gemaakt in de fabriek. Een echte komboloi wordt nog met de hand gemaakt, van amber of een ander materiaal en krijgt een echtheidscertificaat mee. De goedkoopste begint vanaf 20,- tot héél duur.

Voor de Grieken is de komboloi een vriend. Hij kan er alle plezier, zorgen en verdriet mee delen. Hij kan er slechte gewoontes mee afleren zoals stoppen met roken Het is een middeltje tegen stress. Het is een bezigheid bij verveling, enz....

Volgens er over teruggevonden is dateert de komboloi van tijdens de Turkse bezetting, maar dat horen Grieken niet graag. Volgens hen ligt zijn herkomst ergens in het hindoeïsme of boeddhisme.

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99