Vasilopita

Vasilopita

De oud en nieuw traditie die in geen enkel gezin ontbreekt! Een grote ronde platte koek, die gemaakt wordt van tsoereki of (homemade in een grote ronde springvorm) cake. De bovenkant wordt versierd met amandelen of poedersuiker en het jaartal van het komende jaar wordt met amandelen ingelegd of met chocolade erop gespoten. In de koek wordt een munt verborgen. Bij het ingaan van het nieuwe jaar wordt de vasilopita in stukken verdeeld, voor elk van de gezinsleden en de deelnemende aanwezigen een stuk, plus 3 extra. De eerste 3 stukken zijn voor: (1) Christus, (2) de moeder Gods, (3) het Huis, dan de andere stukken te beginnen met de ouders etc... Altijd weer spannend wie de munt treft. Traditie wil dat die een gelukkig jaar tegemoet gaat.

Zelf Vasilopita cake maken? Hier vind je het recept

Het ontstaan van deze eeuwenoude traditie
Toen de Romeinen Capadocia overheersten, werd er als gouverneur een gemene, hebzuchtige bedrieger aangesteld. Het eerste wat hij deed toen hij in de provincie aankwam, was een zware belasting invoeren voor alle christenen. Hij ontnam hen al het kostbare dat ze bezaten: juwelen, geld en goud.

De bisschop in die tijd was de heilige Vasilios. Hij was dag en nacht in de weer om te zoeken naar een manier om de christenen te redden en de Romein te vernederen. Hij probeerde alles wat hij kon bedenken; hij behandelde hem met eerbied, smeekte hem...Het was echter allemaal tevergeefs. Tenslotte ontdekte de heilige Vasilios dat de Romein een passie had voor het dobbelspel en stelde hem voor om samen een spel te spelen.

De Romein zette de zakken goud in die hij had veroverd, de heilige gaf zijn fortuin als onderpand. De gouverneur ging onmiddellijk op het aanbod in, niet alleen omdat hij genoot van het dobbelspel, maar ook omdat hij het steeds won. Maar deze keer was het geluk aan de zijde van de heilige Vasilios. Door zijn overwinning kwam hij in het bezit van al de zakken met geld en juwelen.

Maar hoe kon hij nu alles teruggeven aan de rechtmatige eigenaars? Alle bezittingen waren door elkaar geraakt en het was een onmogelijke taak om ieder zijn eigen kostbaarheden terug te bezorgen. Uiteindelijk besloot hij om pasteitjes te maken en het goud hierin te verbergen.En zo gebeurde het. Daarna sneed hij ze in stukken en hij verdeelde ze onder het volk. Iedereen behield wat hij in zijn stuk gevonden had. Daarom wordt nu nog op oudejaarsavond een pastei (of een soort cake, de "Vasilopita" gemaakt met een geldstuk in, en worden er nog kansspelletjes gespeeld.

Bekijk het aanbod Corfu accommodaties
NAAR APPARTEMENTEN > NAAR HOTELS > NAAR VILLA'S >

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99