Vogelspotting

Vogelspotting

Corfu is het hele jaar door een interessante bestemming voor vogelaars, waar je meer dan 150 soorten inheemse en trekkende vogels kunt spotten. De herfst en lente kenmerken de top van de vogelobservatieperiode, waar meer dan 90 soorten - veel van hen zeldzaam - het eiland passeren.

Bestemmingen voor vogelaars

Een uitstekende plek om vogels kijken is het Korission meer. Het meer is onderdeel van het Natura 2000-netwerk. Het is een belangrijk ecosysteem voor allerlei soorten, én een vitale stopplaats voor migrerende vogels uit Afrika.

Soms worden er meer dan 2000 vogels op en rond het meer gezien. Hier kun je een scala aan doorreizende en overwinterende vogels zien, waaronder roofvogels zoals Eleonora's valk (Falco eleonorae) en Roodpootvalk (Falco vespertinus), evenals de Grauwe kiekendief (Circus pygargus). Andere vogels die hier zijn gezien zijn europese flamingo's (Phoenicopterus roseus), dwergaalscholver (Microcarbo pygmeus), grote zilverreiger (Ardea alba), zwanen (Cygnus), reigers (Ardeidae) en bruine kiekendief (Circus aeruginosus).

De Antinioti Lagune in het noorden (dichtbij de stranden van Agios Spyridon en Almiros) is een andere belangrijke plaats voor de vogelpopulatie van Corfu met meer dan 96 zeldzame soorten die hier zijn gezien. Deze lagune maakt ook deel uit van het Natura 2000-netwerk en is de thuisbasis van adelaars (Accipitridae), reigers (Ardeidae), aalscholvers (Phalacrocorax carbo) en valken (Falconidae).

De Pantokratorberg, ook in het noorden, vormt de hoogste berg van het eiland op 906 meter en is een absolute favoriet onder de vogelspotters van Corfu. Hier zijn een aantal fascinerende soorten, zoals Egyptische aasgieren (Neophron percnopterus), buizerds (Buteo buteo), havikarends (Aquila fasciata), dwergarends (Hieraaetus pennatus) en torenvalken (Falco tinnunculus) te zien.

Vogels in dorpen en steden

Zelfs de meer algemeen geziene vogels van Corfu bieden interessante kansen voor vogelaars. Kerkuilen (Tyto alba), dwergooruilen (Otus scops), merels (Turdus merula), mussen (Passeridae), blauwe gaaien (Cyanocitta cristata), zwaluwen (Hirundinidae) en putters (Carduelis carduelis) kunnen allemaal regelmatig gezien worden - en gehoord! - op het eiland.

Onder leiding van een fanatieke vogelaar kun je een vogelspot tour doen. Als je hier interesse in hebt kun je contact opnemen met:

Kosma Apergis
Tel: +30 69486058670
email:

Yiannis Gasteratos
Tel: +30 6946204378
email:

Leuk artikel? Like en deel het!

Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99