De olijfboom

Deze zeer oude olijfboom kwamen we tegen tijdens een wandeling in 2013 | @ Miss Kerkyra

De olijfboom (Olea europaea) is een boom van de olijffamilie (Oleaceae). Het geslacht Olea telt ongeveer 30 soorten met een groot spreidingsgebied, voornamelijk in de Oude Wereld. Traditioneel wordt de boom gebruikt vanwege de vrucht ervan, de olijf, die zelf wordt gegeten, en waaruit de zeer belangrijke olijfolie wordt gewonnen.

Wist je dat....de olijfbomen op Corfu niet gesnoeid mogen worden en dus behoorlijk hoog worden. Ze krijgen vaak prachtige, verwrongen vormen. In tegenstelling tot andere kwekers uit het Middellandse-Zeegebied, slaan de Corfioten bij het oogsten niet tegen de bomen, maar leggen er netten onder zodat de vruchten op een natuurlijk wijze eraf kunnen vallen.

De herkomst van de boom ligt waarschijnlijk in de gebieden rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee, zoals Syrië. Al duizenden jaren wordt de boom in de literatuur van landen rond de Middellandse Zee genoemd, zoals in Griekse mythologie en Tenach. Ook tegenwoordig is de boom in de landen rond de Middellandse Zee nog zeer belangrijk, maar vindt men de boom ook in heel andere delen van de wereld, zoals Florida, Australië en China.

Door onderling kruisen bestaan er vandaag de dag meer dan 80 soorten olijfbomen. De boom groeit aanvankelijk relatief langzaam, heeft een dikke stam en lange wortels. Vanwege de groei van de wortels, moet er telkens een minimale afstand tussen de bomen worden aangehouden bij het beplanten. Pas na 5 jaar begint de boom vruchten te dragen. Olijfbomen kunnen vele honderden jaren oud worden. Oude olijfbomen zijn bijzonder waardevol.

Volgens de Griekse mythologie schonk Pallas Athene in haar wijsheid een olijfboom aan de stad Athene. Nog steeds staat er daarom een olijfboom op de Akropolis.

De boom waaruit in de loop der eeuwen onze eetbare olijven zijn ontstaan is eigenlijk een ondersoort, namelijk Olea europaea ssp. sylvestris. In Oost-Afrika komt nog een andere ondersoort voor, Olea europaea ssp. cuspidata, met kleine olijven die nauwelijks eetbaar zijn. In de hooglanden van Ethiopië komt deze Afrikaanse wilde olijf vaak voor in kerkbossen, kleine resten natuurlijk bos in een voor de rest vaak boomloos landschap.

Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Magnoliophyta (Bedektzadigen)
Klasse: Magnoliopsida (Tweezaadlobbigen)
Orde: Lamiales
Familie: Oleaceae (Olijffamilie)
Geslacht: Olea
Soort: Olea europaea

Leuk artikel? Like en deel het!

Reacties (3)

 • Miss Kerkyra

  24 mei 2017 op 12:07 | #

  De oude olijfbomen zijn zo waardevol geworden dat men in Corfu heeft beslist heeft GEEN olijfbomen meer te laten kappen. Zelfs op een bouwgrond waar olijfbomen staan mag je geen enkele meer kappen omdat die in de weg zou staan van je huis. Het is zelfs zo, als je een bouwgrond koopt waar VROEGER olijven stonden, ben je verplicht terug olijfbomen aan te planten. Men is er ZEER STRENG op !!! en legt grote boetes op !!!

  antwoord

 • Els Hulsing

  08 mei 2019 op 05:11 | #

  Leuke informatie.
  Welke olijfboom zie je hier veel met de gaten in de stam.
  Ik kan mij herinneren dat in Spanje en Portugal het andere stammen zijn.
  Welke soort zijn deze olijfbomen?
  Groet,
  Els Hulsing

  antwoord

  • Corfu Gids

   08 mei 2019 op 19:13 | #

   Hi Els,

   Wat een leuke vraag! De karakteristieke gaten in de stammen van de olijfbomen in Griekenland hebben niet met soort te maken, deze gaten worden veroorzaakt door een parasitair insect: Olive borer Hylesinus toranio (zie: https://plantix.net/plant-disease/en/600076/olive-borer).

   antwoord

Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99