Top 10 bomen

Top 10 bomen

Olijfboom
De bekendste en meest voorkomende is natuurlijk de olijfboom. De olijfboom is een belangrijke boom op Corfu, de olijven zorgen voor een goede inkomsten bron voor de Corfiot

 • heerlijke olijven
 • gezonde olijfolie
 • olijfzeep
 • olijfhout
 • en andere producten

Mirteboom

Volgens de Griekse legende streed de nimf Mirsine tegen de godin Athena en won. Athena werd hierop woedend en doodde Mirsine. Mirsine's lichaam werd omgetoverd werd tot een prachtige Mirte struik. Takken en bloemen worden veel gebruikt in bruidsboeketten. De bladeren en bloemen bevatten geurende olie, de bladeren worden ook gebruikt als een kruid bij het koken van vlees en vis.

Aardbeienboom

De vruchten van deze boom lijkt op aardbeien en rijpt van groen naar geel naar felrood. Deze plant kan duizend jaar oud worden, de oudere stengels worden steeds vervangen door nieuwe groei vanaf de afgeplatte houtachtige basis. De aardbeien boom is inheems in mediterrane landen.
 • De vrucht is eetbaar, met een delicate smaak
 • De vrucht kan gebruikt worden in likeuren en jam

Judasboom

Deze boom is zo genoemd omdat Judas zich aan deze boom zou hebben verhangen nadat hij Jezus had verraden. Van het prachtige roze (magenta) bloemenscherm wordt gezegd dat dit een uiting van schaamte is. De boom bloeid ronde Pasen.

Steeneik

De steeneik is een groenblijvende boom en is één van de bomen die nog resteert uit de oerbossen van Corfu. Het is een sierlijke boom, met lange gele bloemtrosjes. De steeneik levert zeer hard, zwaar hout, in kleine afmetingen, dat azijnhout genoemd wordt. De bast wordt gebruikt voor het looien van huiden.

Cipres

Op Corfu kom je de prachtige, statige cipres zeer veelvuldig tegen. De cipres levert sterk, duurzaam hout met een aangename geur. Nog een positieve eigenschap is dat het niet snel rot. Cipressenhout wordt gebruikt voor houtsnijwerk en meubels, maar tevens voor staken en stutten in wijngaarden. Van de bladeren en zaden wordt beweerd dat ze een genezende werking hebben.

Johannesbroodboom

De johannesbroodboom is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant staat bekend om de hoge voedingswaarde van de peulen, die johannesbrood worden genoemd. Een veelgebruikt product van de johannesbroodboom is het johannesbroodpitmeel. Een ander product van de johannesbroodboom is carobpoeder. Omdat de zaden altijd een constant gewicht hadden is het gebruikt om kostbare voorwerpen te meten, zoals edelstenen, vandaar het woord karaat wat de hoeveelheid aangeeft in diamanten.

Cactusvijg

De cactusvijg is de vrucht van de cactussoort Opuntia ficus-indica en verwante soorten. De vruchten zijn rijp zodra de groene bedoornde vruchten geel of rood verkleuren. De smaak is zoetig, soms aan de zure kant en lijkt enigszins op die van een peer. De pitjes kunnen ook opgegeten worden. Kijk uit voor de kleine doorntjes, deze kunnen een geïrriteerde huid veroorzaken.
 • Tip om de cactusvijg te eten zonder geprikt te worden: Prik de vrucht vast met een vork en zet hem op een bord. Snijdt met een scherp mes beide uiteinden eraf en snijdt haaks hierop de schil door. Vervolgens rolt je met de vork (of met de hand - pas op de buitenkant van de schil niet aan te raken!) het vruchtvlees uit de vrucht.

Granaatappel

De granaatappel is een vrucht die groeit aan een tot zes meter hoge struik Punica. De edelsteen granaat is waarschijnlijk naar de granaatappel genoemd, niet alleen vanwege de kleur, maar ook vanwege de vorm van de cellen, die wel wat op edelsteentjes lijken. De vrucht van de granaatappel is rond is heel sappig. Om de pitjes zit een soort gelei, zoals om de pitjes van een tomaat. Bovendien bevat de vrucht veel vellen. Omdat de vellen niet lekker smaken, vereist het eten van de vrucht het zorgvuldig pellen van elke cel. Bij rijpe vruchten is het vruchtvlees donkerrood. De schil is erg stevig en leerachtig.

Kumquatboom

De Kumquatboom werd vanuit China in Europa geïntroduceerd en vooral Corfu is er bekend om. Er zijn distilleerderijen op Corfu waar ze Kumquat likeur produceren. Er wordt niets weggegooid van de vrucht, ze maken er naast likeur ook jam, snoepjes en andere producten van. Kumquat is een echte Corfiotische delicatesse.

Leuk artikel? Like en deel het!

Reacties (4)

 • Mjrjana

  22 oktober 2017 op 09:46 | #

  Hoi
  Ik heb op Corfu een vrucht op straat gevonden waarvan ik graag wil weten wat het is. Ik kan er geen info over vinden. Mag ik een foto sturen?

  antwoord

 • Corfu Gids

  22 oktober 2017 op 12:53 | #

  Hi,

  Leuk! Stuur maar, dan zal ik hem voor je plaatsen. Ik ben wel nieuwsgierig nu.
  Je kunt hem mailen naar:

  antwoord

 • Corfu Gids

  22 oktober 2017 op 16:51 | #

  Bedankt voor de foto. Het gaat hier om de vrucht van de Osagedoorn (Maclura pomifera). De vrucht is niet eetbaar. Ik heb jouw foto hier https://www.corfugids.nl/toeristisch/fotoalbums/flora geplaatst.

  antwoord

 • Mjrjana

  22 oktober 2017 op 19:40 | #

  Leuk om te weten, bedankt!!

  antwoord

Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99