Kumquat

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 17 maart 2021

Kumquats Corfu

De Kumquat (κουμκουάτ) is een kleine citrusvrucht, deze bijzondere vrucht komt oorspronkelijk uit China. In 1860 werd de Kumquat door de Britse plantenkenner Sidney Merlin geïntroduceerd. Als je door de straten van Corfu-stad slentert en je ziet de vele flessen Kumquat dan begrijp je direct waarom Kumquat “oranje goud” betekend. Het milde en zonnige klimaat dat Corfu kent zorgt voor de perfecte omstandigheden om de vrucht te telen.

De Kumquatboom, die 4 meter hoog kan worden, kom je vooral tegen in het noorden van Corfu, in de omgeving van Nymfes. De bloesem is wit en de vruchten worden zo’n 4 cm lang en lijken op langwerpige sinaasappeltjes. Er wordt niets verspilt … de bloesem, schil en vrucht worden gebruikt om verschillende dingen van te maken. Het bekendste is de Kumquat likeur.

Er zijn op Corfu meerdere distilleerderijen, de bekendste is Mavromatis. Mavromatis is in 1965 opgericht en heeft zich gespecialiseerd in 2 soorten Kumquat-likeur. Je vindt de distilleerderij op de weg naar Paleokastritsa op ± 16 km van Corfu stad.

Recept voor Kumquat met roomijs

  • 1 soeplepel roze peperbolletjes
  • 4 stokjes kaneel
  • 1 kleine citroen
  • 8 kumquats
  • 80 gr. honing
  • 2 sinaasappels
  • 1 roze en 1 gele grapefruits
  • 10 cl. wijn
  • 8 mini limoenen

Schil de grapefruits en de sinaasappel (sap opvangen in een kom) en snijd ze in partjes. Snijd de Kumquats en de limoenen in schilletjes. Doe alle vruchten in een kom en giet er hun eigen sap overheen. Schil de citroen tot het vruchtvlees, hak de schil fijn, doe het citroensap in een pannetje en voeg daar de wijn, honing, citroenschil, roze peperbolletjes en kaneelstokjes aan toe. 4 minuten zachtjes koken, daarna af laten koelen. Als het afgekoeld is dan over de vruchten heen gieten en de kom met vruchten in de koelkast plaatsen. Serveer het met een kaneelstokje, ook lekker met een bolletje roomijs.