Auto huren/rijden

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 25 juni 2021

Auto huren op CorfuOké, je vakantie naar Corfu is geboekt en nu twijfel je nog of je een auto wilt huren in Corfu? Ik zeg: DOEN! Na jaren scooter te hebben gereden op Corfu ging ik met mijn eigen auto naar Corfu. Wat was dat fijn! Flessen water, badhanddoeken, eten enz … het gaat zoveel gemakkelijk mee dan met een scooter. Daarnaast vind ik de vrijheid en mogelijkheden om Corfu per auto te ontdekken heerlijk.

Corfu is niet zo’n groot eiland. De makkelijkste manier om Corfu te ontdekken is door rond te reizen per auto. Een auto huren is op Corfu voordelig, autoverhuur is dus een goedkope manier om dit prachtige eiland te ontdekken. Wat dacht je van bijv. de Pantokrator, de hoogste berg, op rijden? ‘s Avonds kun je naar de westkust rijden om te genieten van de prachtige zonsondergang. Of naar een gezellige taverne voor een heerlijke Griekse maaltijd. Wil je goed voorbereid een auto huren? Lees dan vooral verder.

Wel of niet autorijden?

Als je op Corfu bent en je wilt meer zien dan alleen het strand dan is het leuk om voor een paar dagen een auto te huren. Nu hoor ik je denken… is dat nu wel zo’n goed idee, je hoort weleens negatieve verhalen. Dat klopt, ook op Corfu zijn er soms idioten op de weg. Grieken maar óók toeristen die denken dat ze de koning op de weg zijn. Een Griek doet alles σιγά σιγά = rustig aan, maar in het verkeer lijkt er een knop om te gaan en hebben ze veel haast. Ze kunnen behoorlijk roekeloos rijden en zijn er niet vies van om je met luid getoeter rechts in te halen. Als je hierop bedacht bent en er rekening mee houdt, kun je met een gerust hart veilig autorijden op Corfu. In de zomermaanden, als het toeristenseizoen volop in gang is, is het erg druk op weg. In het voor- en najaar is het een stuk rustiger op de weg.

Zijn er regels om een auto te huren?

Jazeker, ook op Corfu hebben ze regels. De meeste autoverhuurbedrijven eisen dat de huurder minimaal 21 jaar oud is. Maar het komt ook voor dat de minimum leeftijd 23 jaar moet zijn. Daarnaast dien je minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van het rijbewijs op de dag dat de huurovereenkomst ingaat. Om een auto te huren zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt dit vooraf doen via internet, direct bij aankomst op de luchthaven of je doet zoals ik dat altijd doe. Hoe doe jij dat dan hoor ik je denken. Ik huur altijd via de eigenaar van het appartement. Dus niet via de touroperator, want die durven gerust hun prijs te vragen. En laten we eerlijk zijn, waarom meer betalen dan nodig is? Voordeel hiervan is ook nog eens dat de auto bij het appartement geleverd en opgehaald wordt.

5 handige tips voor het huren van een auto

  • Vooraf een auto reserveren: zoals ik eerder al aangaf zijn er meerdere mogelijkheden om een auto te huren, waaronder het vooraf reserveren. Het grote voordeel hiervan is dat je gegarandeerd een huurauto hebt en je niet achteraan hoeft te sluiten in de rij. Je springt zo van het vliegtuig de auto in en kunt direct op weg naar je accommodatie. Heerlijk toch? Geen gedoe en direct goed aan de vakantie beginnen.
  • Het juiste type auto: ben je met zijn tweetjes en heb je niet al teveel koffers bij? Dan is een kleine auto prima. Ben je met het gezin op vakantie dan is het toch fijner om een ruimere auto te kiezen zodat iedereen de ruimte heeft om te zitten en er ook nog ruimte is voor de koffers. Kies je wel of geen airco? Ik ben geen fan van airco, ik zet liever alle ramen open en geniet van de wind door mijn haren. Maar oké, het kan op Corfu natuurlijk behoorlijk warm worden (lees heet) en dan is een airco zeker geen overbodige luxe. De meeste auto’s zijn trouwens standaard voorzien van airco.
  • Creditcard: de meeste mensen hebben een creditcard, dit is altijd handig op vakantie. Maar wist je dat voor het huren van een auto het vaak zelfs verplicht is om een creditcard te hebben? Let op: het dient een creditcard mét pincode te zijn. De verhuurder heeft dan een extra verzekering in het geval van schade. Of wanneer je de auto niet volgetankt aflevert terwijl dit wel was afgesproken. Tip: weet je je pincode nog? Even checken vóór vertrek naar Corfu.
  • Foto’s maken: je denkt misschien waarom, maar geloof me, het kan een hoop gedoe voorkomen. De verhuurder laat je de auto binnen en buiten zien en wijst je op evt. aanwezige schade. Is er schade, let er dan op dat dit ook vermeld wordt op de overeenkomst. Anders zouden ze bij inleveren kunnen zeggen dat jij die schade hebt veroorzaakt. Daarna maak ik foto’s, ook bij inleveren, van de auto, samen met de verhuurder. De foto’s bewaar ik nog een jaar. Waarom? Stel dat de verhuurder de schade op jou wilt verhalen en jij bent alweer terug in Nederland dan zeggen foto’s meer dan woorden.
  • Reservering en overeenkomst: stel dat je extra’s bijboekt zoals een kinderzitje en dit blijkt bij aankomst niet op de reservering te staan dan is de kans groot dat je ter plekke deze extra’s niet kunt reserveren. Controleer daarom altijd goed de reservering. De overeenkomst wordt bij het afleveren van de huurauto besproken en ondertekend en ook deze dien je zorgvuldig te controleren. Het zou heel zuur zijn als je denkt het kinderzitje gereserveerd te hebben en bij de overeenkomst blijkt van niet en je hier extra voor moet bijbetalen. Zonde van je geld toch? Daarom even goed checken. bron: Griekipedia.nl

5 handige tips voor wanneer je wilt gaan autorijden

  • Wegenkaart: koop een wegenkaart van Corfu (online of ter plekke, ze worden bijna overal verkocht).
  • Regen: kijk uit als het geregend heeft. Na maanden droogte kunnen de wegen spekglad worden door o.a. motorolie en olijven.
  • Rechts – voorrang: verkeer van rechts gaat niet altijd voor. Vaker geldt het recht van de sterkste. Houd dus goed oogcontact met medeweggebruikers.
  • ’s Nachts autorijden: ga je ’s nachts de weg op doe dan rustig aan. De verlichting is vaak defect of werkt gebrekkig. De belijning is vaak ook ver te zoeken.
  • Druktemakers: laat je niet opjagen door de Grieken. Laat hem lekker zijn gang gaan en houdt je bij je eigen koers en snelheid.

Veelgestelde vragen over Auto huren/rijden

Waarom wordt er zoveel getoeterd op Corfu?

Zodra het verkeerslicht op groen springt hoor je veel en luid getoeter. Het zijn vooral de Grieken die zich hier schuldig aan maken. Maar ook toeristen kunnen er wat van. Het hoort er gewoon een beetje bij op Corfu.

Waarom? De claxon is een belangrijk onderdeel van de auto, hiermee geeft de Griek aan: opschieten, want ik heb haast! Leuk is dat wanneer je een auto gaat huren de verhuurder je allereerst op de werking van de claxon zal wijzen.

Ik wil dit jaar graag met de auto naar Corfu. Welke mogelijkheden zijn er?

Je kunt vanaf Venetië, Ancona, Bari en Brindisi naar Corfu varen. Venetië en Ancona zijn het meest populair, het is niet zover rijden en vanuit beide plaatsen gaan meerdere, snelle boten. Nadeel is dat de prijzen aan de hoge kant liggen, zeker als je een hut boekt. Voordeel is de al genoemde kortere reistijd en het uitsparen van brandstof en tolgelden.

De reis per boot vanuit Venetië duurt ongeveer 24 uur, vanaf Ancona ongeveer 19 uur, vanaf Bari ongeveer 10 uur en vanaf Brindisi ongeveer 7 uur.

Een andere mogelijkheid is om naar Igoemenitsa (vaste land) te rijden en daar de ferry naar Lefkímmi (= 1 uur varen) of naar Corfu stad (= 1 1/2 uur varen) te nemen. Dit is verder rijden, maar veel minder lang varen en uiteindelijk veel goedkoper!

Kun je verdwalen op Corfu?

Dat kan natuurlijk altijd. Toch is de kans dat dit gebeurt niet zo groot, de meeste plaatsen staan goed aangegeven. Helaas is de bewegwijzering niet altijd even duidelijk. Soms staat de plaats er alleen in het Grieks op, maar vaak ook wel met Latijnse letters.

Het meenemen van een wegenkaart (online te koop) is zeker geen overbodige luxe. Toch verdwaald? De Grieken zullen je met handgebaren de juiste weg wijzen.

Hoe zijn de wegen op Corfu?

De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden en verlicht. Toch moet je niet raar opkijken als je ineens een krater in het wegdek tegenkomt. In het binnenland zijn de wegen meestal ook verhard, maar vaak erg bochtig, smal en sterk hellend/dalend en ontbreekt het hier vaak aan verlichting. Gebruik hier je grootlicht, maar let wel op tegenliggers. En rijd liever te zacht dan te hard!

Naast de verharde wegen kent Corfu ook veel onverharde wegen. Deze wegen zijn goed begaanbaar met een 4×4 maar niet met een personenauto. De verhuurder vermeld vaak ook dat het verboden is om van de verharde weg af te gaan. Doe je dit toch en ontstaat er schade dan kun je er vanuit gaan dat dit je veel geld gaat kosten.

Hoe oud moet je zijn om een auto op Corfu te mogen huren?

De meeste autoverhuurbedrijven eisen dat de huurder minimaal 21 jaar oud is. Maar het komt ook voor dat de minimum leeftijd 23 jaar moet zijn. Daarnaast dien je minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van het rijbewijs op de dag dat de huurovereenkomst ingaat.

Welke verkeersregels gelden er op Corfu?

In principe dezelfde als in Nederland, maar… de Grieken vinden dat de regels enkel voor de toeristen gelden en niet voor hunzelf. Er zijn dan ook maar weinig Grieken die zich iets aantrekken van de verkeersregels.

Met het grootste gemak negeren ze verkeersborden, halen ze je aan alle kanten in, trekken op als een malle en sommige menen zelfs dat een rood stoplicht niet voor hun geldt. Wees hierop bedacht en houd je zelf wel altijd aan de regels.