Britse begraafplaats

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 15 juni 2021

Britse begraafplaats op CorfuOp slechts een paar minuten lopen van het San Rocco plein is een Britse begraafplaats, die is opgericht in 1814 toen Corfu onder Britse bezetting (1814-1864) was. Het is gelegen op de weg naar de gevangenis, op de heuvel van San Salvatore. Als je binnenkomt, via de poort waar een ouderwetse klingel bel hangt, lijkt het eerder op een prachtige tuin dan een begraafplaats. Veel mensen bezoeken de begraafplaats, niet alleen om de grafen van hun voorouders te bezoeken, maar ook om de monumenten, de flora en de rust van de plaats te bewonderen. De begraafplaats is het hele jaar door gegroeid met een grote verscheidenheid aan bloemen, struiken en bomen. Er is ook een klein bassin met goudvissen en waterlely’s. En, iets dat wij heel erg leuk vonden, schildpadden! Midden door de begraafplaats loopt een licht stijgende weg, waarop je allerlei soorten flora kan zien, zoals anemonen, margrieten en de beroemde orchidee├źn.

Bij binnenkomst zie je aan de linkerkant de oudere graven. In het midden van deze graven is een Ossuarium. De botten van de anonieme mensen worden in dat monument bewaard. Er zijn bijna 500 graven op de begraafplaats. Het wordt nog steeds gebruikt als begraafplaats voor de Anglicaanse inwoners van Corfu. Er zijn een aantal opmerkelijke graven: John Connor’s graf, het monument van de zeelieden van HMS Saumarez en HMS Volage, en de graven van de ambtenaren van Leucada.

De begraafplaats wordt beheerd door Georgios Psailas (87 jr- 2016), een geweldige man die je vol passie alles laat zien en veel kan vertellen over de begraafplaats. Sinds 1944 is hij de tuinman van de begraafplaats, hij is geboren in het poortgebouw, de begraafplaats zal ook zijn laatste rustplaats zijn.

Hoe kom ik bij de Britse begraafplaats?