Agios Mattheos op Corfu – Kim Pangratis

Agios Mattheos

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 24 augustus 2021

Agios Mattheos is een gastvrij en gezellig dorp op Corfu (Griekenland). Wil jij op vakantie naar Agios Mattheos of wil je Agios Mattheos bezoeken tijdens jouw verblijf op Corfu? Wij vertellen je alles over de de bezienswaardigheden, stranden en faciliteiten in Agios Mattheos.

Foto door Kim Pangratis

Ontdek Agios Mattheos op Corfu


Agios Matthéos (ook wel Ai Matthéos genoemd door de locals) is een prachtig, schilderachtig groot bergdorp. Het is gelegen in Midden Corfu (Corfu | Griekenland) op 25 kilometer van Corfu-stad. Het is een oud dorp met smalle, kronkelende, witgekalkte straatjes en vele traditionele koffiehuizen en taverna’s. Het dorp stamt uit de 16e eeuw dat werd gecreëerd toen Barbarossa het oudste dorp Zigonos vernietigde, dat op de vlakten was gelegen, de inwoners gingen op de berg wonen omdat ze daar beter beschermd waren.

Het dorp is gebouwd te midden van weelderige bossen op de hellingen van de Gamilios Oros (“de berg van de bruiloft” in het Grieks), waar de bewoners van de vroege 19e eeuw zich tussen de myrtelbomen en de heide verborgen. Deze berg is vanuit het dorp goed te beklimmen en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op de vallei en de kust in het westen.

Agios Matthéos bestaat uit zowel moderne als oude gebouwen, prachtige herenhuizen, kloosters en prachtige kerken. Het dorpsfeest (panigiri) wordt gehouden op 6 augustus na een vijfdaagse bedevaartstocht naar het klooster op de top van de heuvel van de Pantokrator. Een verharde weg leidt naar het Pantokrator klooster (uit de 16e eeuw) en de Grava grot. Men zegt dat deze grot uitkomen bij de zee. Het biedt een betoverend uitzicht op de Adriatische Zee.

Op de weg van Agios Matthéos naar Halikounas kun je de watervallen van Gardiki vinden. Deze bronnen geven niet alleen water aan de bewoners van het gebied, maar ook aan de nabijgelegen dorpen. Dit gebied wordt gedomineerd door de ruïnes van het Byzantijnse kasteel Gardiki, dat waarschijnlijk in de 13de eeuw werd gebouwd door Michael II, Despot van Epirus. Het populaire strand van Agios Matthéos ligt op een paar kilometer van het traditionele dorp en trekt jaarlijks veel bezoekers. Wil je wat meer privacy, bezoek dan het geïsoleerde strand van Halikounas.

De gehele streek rond Agios Matthéos en Gardiki is een woud van zeer oude olijfbomen die door de jaren heen de meest grillige vormen hebben aangenomen. De flora bestaat uit olijfbomen, cipressen, fruitbomen en verschillende struiken. Je vindt hier veel wijngaarden van welke de lekkere wijn “kakotrighis” afkomstig is. Dit is een heldere, lichtgeurende witte wijn. De locals van Agios Mattheos houden zich voornamelijk bezig met de landbouw, echter in de zomermaanden werken ze vaak in het toerische in de nabijgelegen plaatsen Moraïtika en Messonghi.

Autoverhuur tips


EasyTerra autoverhuur Corfu
EasyTerra
Trustpilot score 4,2 uit 5
Sunny Cars autoverhuur Corfu
Sunny Cars
Trustpilot score 4,5 uit 5
Auto Europa autoverhuur Corfu
Auto Europe
Trustpilot score 3,8 uit 5

Activiteiten & bezienswaardigheden


Excursies, tickets, & activiteiten

Je vakantie vooraf compleet maken met een excursie? Er zijn verschillende excursies, dagtrips, tickets en activiteiten op Corfu zoals o.a. een dagtocht naar Paxos, een wijntour en een boottocht met BBQ. Bekijk het uitgebreide aanbod en ontdek de leukste Corfu excursies op Tripadvisor.

Het weer


Corfu heeft een mediterraan klimaat. Dit klimaat zorgt voor warme, droge zomers en milde winters. In de zomermaanden valt er nauwelijks regen. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. In de middag zorgt een fijne zeebries voor wat verkoeling. De luchtvochtigheid is relatief hoog op Corfu. De noordwestelijke en westelijke winden zorgen vooral in de wintermaanden voor overvloedige regenval. Als gevolg hiervan is Corfu dicht bebost en is het landschap idyllisch groen.

AGIOS MATTHEOS Weer

Openbaar vervoer


Vraag jij je af of je met de bus naar Agios Mattheos kunt reizen op Corfu? Wij hebben het voor je uitgezocht en vertellen je alles over het openbaar vervoer in Agios Mattheos.

De reistijd van Agios Mattheos naar Corfu stad is circa 60 minuten en de reisafstand is circa 20 km. De busdiensten worden uitgevoerd door KTEL Kerkyras en/of Corfu City Bus en vertrekken vanuit Corfu stad. De dienstregeling is frequent, hoewel dit in de weekenden en vakanties kan variëren, dus controleer dit goed.

De volgende bussen stoppen in of nabij Agios Mattheos: B8.

  • groene bus B8 naar Agios Mattheos
De dienstregeling kan worden beïnvloed door o.a. vertragingen en verstoringen. Voor actuele informatie en reisadvies kun je rechtstreeks contact opnemen met de busmaatschappij.


Groene busmaatschappij
Blauwe busmaatschappij

Vakantie naar Agios Mattheos op Corfu


Goedkope vakantie naar Agios Mattheos? Bekijk nu het aanbod en vergelijk de beste prijzen!

Groot aanbod accommodaties
Betaal nooit teveel
Veilig & snel online boeken

Veelgestelde vragen over Agios Mattheos


Gaat er een rechtstreekse bus van Agios Mattheos naar Corfu stad en vice versa?

Ja, er vertrekt een bus vanuit Agios Mattheos naar Corfu stad en vice versa: de groene bus B8. Bekijk de actuele dienstregeling van de blauwe bussen en groene bussen.

Hoe laat rijden de bussen en waar moet ik in- en uitstappen?

De bustijden van/naar Agios Mattheos vind je op de website van de busmaatschappij. Hier vind je naast de vertrek- en aankomsttijden ook een kaart waarop alle haltes van de buslijn staan. Handig, zo zie je exact waar je uit moet stappen. De bustijden worden ook aangegeven bij de haltes.

Weet je niet zeker waar je uit moet stappen? Vraag het aan de buschauffeur, hij/zij zal je graag helpen, of neem contact op met de groene busmaatschappij en/of de blauwe busmaatschappij

Hoe kom ik in Agios Mattheos?

Het zal je maar overkomen: je bent op vakantie op Corfu, in een voor jou onbekende omgeving en je raakt verdwaald. Wat dan? Met onze handige routebeschrijving, zie hieronder, verdwaal je niet en ben je zo in Agios Mattheos. Je kunt de kaart uiteraard ook gebruiken om naar andere plekken te navigeren.

Routebeschrijving


Klik op “route” en maak snel en eenvoudig een routebeschrijving van/naar Agios Mattheos.