Agios Mattheos

Agios Mattheos
Bekijk het aanbod Corfu accommodaties: appartementen | hotels | villa's
Plaats: Agios Mattheos | Άγιος Ματθαίος
Ligging: Midden-Corfu
Soort strand: zandstrand
Toeristische voorzieningen: veel
Bereikbaar met eigen vervoer of ov: groene bus vanuit Corfu-stad
Bekijk meer foto's van de prachtige dorpen op Corfu

Agios Mattheos (ook wel Ai Mattheos genoemd door de locals) is een prachtig, schilderachtig groot bergdorp. Het is gelegen in Midden Corfu (Corfu | Griekenland) op 25 kilometer van Corfu-stad. Het is een oud dorp met smalle, kronkelende, witgekalkte straatjes en vele traditionele koffiehuizen en taverna's. Het dorp stamt uit de 16e eeuw dat werd gecreëerd toen Barbarossa het oudste dorp Zigonos vernietigde, dat op de vlakten was gelegen, de inwoners gingen op de berg wonen omdat ze daar beter beschermd waren. Het dorp is gebouwd te midden van weelderige bossen op de hellingen van de Gamilios Oros ("de berg van de bruiloft" in het Grieks), waar de bewoners van de vroege 19e eeuw zich tussen de myrtelbomen en de heide verbergden. Deze berg is vanuit het dorp goed te beklimmen en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op de vallei en de kust in het westen. 

Agios Matheos bestaat uit zowel moderne als oude gebouwen, prachtige herenhuizen, kloosters en prachtige kerken. Het dorpsfeest (panigiri) wordt gehouden op 6 augustus na een vijfdaagse bedevaartstocht naar het klooster op de top van de heuvel van de Pantokrator. Een verharde weg leidt naar het Pantokrator klooster (uit de 16e eeuw) en de Grava grot. Men zegt dat deze grot uitkomen bij de zee. Het biedt een betoverend uitzicht op de Adriatische Zee.

Op de weg van Agios Mattheos naar Halikounas kun je de watervallen van Gardiki vinden. Deze bronnen geven niet alleen water aan de bewoners van het gebied, maar ook aan de nabijgelegen dorpen. Dit gebied wordt gedomineerd door de ruïnes van het Byzantijnse kasteel Gardiki, dat waarschijnlijk in de 13de eeuw werd gebouwd door Michael II, Despot van Epirus. Het populaire strand van Agios Mattheos ligt op een paar kilometer van het traditionele dorp en trekt jaarlijks veel bezoekers. Wil je wat meer privacy, bezoek dan het geïsoleerde strand van Halikounas.

De gehele streek rond Agios Mattheos en Gardiki is een woud van zeer oude olijfbomen die door de jaren heen de meest grillige vormen hebben aangenomen. De flora bestaat uit olijfbomen, cipressen, fruitbomen en verschillende struiken. Je vindt hier veel wijngaarden van welke de lekkere wijn "kakotrighis" afkomstig is. Dit is een heldere, lichtgeurende witte wijn. De locals van Agios Mattheos houden zich voornamelijk bezig met de landbouw, echter in de zomermaanden werken ze vaak in het toerische in de nabijgelegen plaatsen Moraïtika en Messonghi.

Ook leuk om te lezen:

 • Bekijk het aanbod Corfu accommodaties: appartementen | hotels | villa's
 • Top 3 Corfu zonvakantie aanbieders: Sunweb | de Vakantiediscounter | Prijsvrij
 • Leuk artikel? Like en deel het!

  Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

  Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

  Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

  Wandelen op Corfu

  Wandelen op Corfu

  met 21 rondwandelingen
  Nederlandstalig
  paperback € 16,95
  ANWB Extra

  ANWB Extra

  + grote kaart
  Nederlandstalig
  paperback € 10,95
  Wat en Hoe

  Wat en Hoe

  + hoogtepunten Corfu
  Nederlandstalig
  paperback € 16,95
  Kaartgids

  Kaartgids

  combi van kaart en gids
  Nederlandstalig
  paperback € 10,99