Grieks bijgeloof

Grieks bijgeloof

Op Corfu zijn de mensen, net als in de rest van Griekenland, nog heel bijgelovig. Dit bijgeloof wordt al overgedragen sinds mensenheugenis, van over- overgrootmoeder en nog veel verder terug in de tijd. Er zijn er zo veel dat ik ze niet allemaal ken, maar hier toch enkele:

 • op sommige eilanden wordt een botje van een vleermuis in je zak steken gezien als geluksbrenger. Het enige probleem is dan wel "hoe aan het beentje geraken", want een vleermuis doden brengt dan weer ongeluk. Op andere eilanden gelooft men dan weer het tegenovergestelde. Daar denkt men er zelfs niet aan een botje van de vleermuis bij zich te hebben want dit is een duivels wezen en mag zeker niet aangeraakt worden.
 • brood wordt aanzien als een geschenk van God, dit was al zo in de oudheid De oudere dorpsvrouwen maken alvorens ze het aansnijden, een kruisteken over het brood. Brood zal ook nooit weggegooid worden, wordt het niet opgegeten om één of andere reden, dan wordt het aan de kippen of de varkens gegeven, of zelfs aan de honden. Het is een zonde brood bij het vuilnis te gooien.
 • in ieder Grieks huis staat wel ergens bij de ingang of de deur een cactus in een oud Feta-blik of bloempot. Met zijn stekels houdt de cactus immers het "kwade oog" weg van dit huis.
 • kraaien worden aanzien als verkondigers van slecht nieuws, onheil of dood. Als je een kraai hoort roepen, dan moet je "sto kalo ...sto kalo... kala nea na me feris" zeggen, wat vrij vertaald betekent: het ga je goed en dat je mij goed nieuws brengen.
 • waar iedere Griek in gelooft is het kwade oog. Dit kan op elk moment en gelijk waar toeslaan. Waarschijnlijk is het jou ook al overkomen in Corfu maar heb je je niet gerealiseerd wat het was. Denk even na, je had echt mooie kleren aan: je morst!!, je had een mooi beeldje of vaasje: het valt!!. DAT IS HET KWADE OOG!!! Nu is het wel zo dat mensen met blauwe ogen niet vatbaar zijn voor het "kwade oog" want blauw reflecteert en dus sturen ze het kwaad terug. Dus kijk geen mensen met blauwe ogen in het gezicht!!! Als je nu geen blauwe ogen hebt, dan koop je er één en hou je het altijd bij je. Deze "mataki" worden ook bij kleine kinderen opgespeld om hen te behoeden voor kwaad en ziekten.
 • een vis wordt beschouwd als wijs en leergierig maar de Griekse kerk ziet de vis ook als symbool van stilte: vissen maken geen lawaai of spreken niet! Het oude Griekse woord voor vis is: ΙΧΘΥΣ = ICHTHIS. Ichtus is een afkorting voor de Griekse woorden Jezus Christus, Gods Zoon, verlosser. Toen de eerste christenen erg vervolgd werden, moesten ze onderduiken. Maar hoe wisten ze nu van een ander of hij ook christen was, zodat hij te vertrouwen was. Daar gebruikte ze de Vis voor, in het Grieks ΙΧΘΥΣ. ICHTHUS betekent letterlijk 'vis'. De I staat voor Jezus, de CH voor Christus, de T voor Theou, de U voor Uios, de S voor Soter. Vertaald Jezus Christus Gods Zoon Verlosser. Ze tekenden dan een Vis op een steen of in het zand en dan wisten ze of ze met christenen te maken hadden of niet. Als je nu elke letter afzonderlijk neemt zie je de religieuze betekenis: * Iota is de eerste letter van Iesous (Ιησους), Grieks voor Jesus. * Chi is de eerste letter van Christos (Χριστóς) * Theta is de eerste letter van Theou (Θεοῦ), Grieks (genitief) voor "God". * Upsilon is de eerste letter van Yios (Υἱός), Grieks voor Zoon. * Sigma is de eerste letter van Sotir (Σωτήρ), Grieks voor Redder.
 • de kracht van look is niet enkel weggelegd om vampieren of afstand te houden, ook de Grieken geloven dat look het kwaad en de duivel weghoudt. Hoe dikwijls zie je niet aan de ingang van een winkel, een huis of zelfs een restaurant een tros look hangen? Dit om de boze geesten buiten te houden.
 • overhandig een Griek nooit een mes!! Leg het op de tafel of steek het met de punt ergens in zodat hij het zelf kan oppakken, anders zal je ruzie krijgen met die persoon.
 • grieken geloven dat geld nog meer geld aantrekt. Ga dus nooit buiten zonder een geldstuk in je zak of geldbeugel en maak je bankrekening nooit helemaal leeg of er kan niets bijkomen! Als je iemand een geldbeugel of portefeuille schenkt, steek er dan minstens 2 geldstukjes in, dit brengt geluk aan de persoon die het krijgt.
 • zelfs in deze tijd van de moderne geneeskunde zijn er in sommige dorpen nog vrouwen die sterk geloven in de "oude manier" om kwaaltjes te genezen. En ze helpen nog ook!!! Uien zijn een belangrijk onderdeel van veel "medicijnen". Voor een verkoudheid rasp je een ui en leg dit nadien op de borst: weg verkoudheid! Bij een verstuiking rasp je een ui en mix dit nadien met een beetje ouzo, leg het op de verstuiking en doe er een windel om. Laat het daar een nacht en de volgende morgen is de zwelling weg!
 • je hebt geprobeerd een stekje van een of andere plant of boom te planten maar zonder succes. Misschien doe je iets fout? Grieken zeggen dat je geen stekje kan laten groeien of het moet gestolen zijn. Je gaat bij je buurman heel nonchalant een takje of scheutje afknippen zonder het hem te zeggen, je plant het thuis en het zal groeien als kool.
 • de Griekse Papas (priester) wordt heel erg gerespecteerd. Als begroeting is het gebruikelijk hem ofwel de hand ofwel zijn ring te kussen. Maar het wordt als een slecht voorteken beschouwd als je er één ziet de straat oversteken. De meesten fluisteren dan "skorda sta matia sou skordo'' moge je niets overkomen.
 • als je zout over je linker schouder gooit dan hou je de duivel weg. Maar volgens de Grieken krijg je met zout ook een ongewenst persoon uit je huis. Al wat je moet doen is een beetje zout achter zijn rug strooien en de kracht van het zout verjaagt hem. Het is ook een gewoonte om in een nieuw huis wat zout op de vloer te strooien om de slechte geesten weg te houden van jou en je familie.
 • schoenen die ondersteboven liggen brengen ongeluk en zijn verkondigers van de dood. Laat je per ongeluk je schoen vallen en hij valt met de zool naar boven, draai hem om, zeg onmiddellijk "skorda / look" en spuw op de grond of de gevolgen zijn niet te overzien!!
 • de Grieken geloven dat wanneer je niest er iemand over jou spreekt. Als je wil weten wie dat is, er bestaat een manier om dat te weten te komen: vraag iemand in de buurt een nummer van drie cijfers te geven. Je telt deze drie cijfers op en dan zie je de hoeveelste letter van het alfabet dit is. Deze letter is de eerste van de initialen van die persoon. Een voorbeeld: men zegt nummer 534. Opgeteld wordt dit 5+3+4=12. L is de 12e letter, dus iemand met de initialen L. Ook hier kan het geen kwaad om toch maar "skorda" te zeggen, je weet maar nooit!
 • grieken spuwen om veel redenen. De voornaamste is om het kwade weg te houden. Als bvb iemand kwaad vertelt of iemand brengt slechts nieuws dan zegt een Griek "Spuw op jezelf". Spuwen wordt nog voor veel meer gedaan, neem nu een Griekse visser, hij zal eerst op zijn net spuwen alvorens hij uitvaart. Een student zal bij een examen eerst op zijn blad spuwen voor hij het inlevert: dit garandeert een goed resultaat. Nu is het wel niet zo netjes overal te gaan spuwen, dus mag ook zeggen: "ftoe ftoe ftoe", dat is even goed.
 • een talisman of amulet "φυλαχτό = filachto" wordt regelmatig gebruikt in Griekenland. Kleine kinderen krijgen het allemaal op hun hemdje gespeld, volwassenen hebben er een in hun zak of zelfs discreet ergens op hun kleding gespeld. Ouderen leggen hem ook onder hun hoofdkussen. Zulk een talisman wordt dikwijls als geschenk gegeven, maar dan in een mooi geborduurd zakje bvb. Een talisman kan van alles zijn: een medaille, stof van het graf van een heilige, restjes van houtskool van een olijftak die de priester gebrand heeft bij een ceremonie, een stukje kaars van het kerk altaar, iets dat gewijd is...enz...
 • het lijkt raar maar hoe dikwijls gebeurt het niet dat twee mensen net hetzelfde denken of zeggen op hetzelfde ogenblik? Twee vriendinnen die samen gaan winkelen en tegelijkertijd zeggen "Ho, wat mooi!!!" Grieken geloven dan dat deze twee ruzie krijgen als ze niet onmiddellijk zeggen "piase kokkino"  "raak rood aan" en dit dan ook daadwerkelijk doen. Het mag gelijk wat zijn, kleding, een voorwerp, voedsel... gelijk wat.
 • anders dan in onze westerse cultuur is dinsdag de 13e een ongeluksdag en niet vrijdag de 13e
 • vroeger toen er nog geen vaccinatie bestond werd er aan baby's ezelinnenmelk gegeven om kinkhoest te genezen. Volgens oudewijvenpraatjes zit er in deze melk een substantie die de ziekte geneest en zelfs vandaag nog zijn er moeders die deze melk aan hun kinderen geven om kinkhoest te voorkomen. Baat het niet, het schaadt ook niet!!!

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99