Grieks carnaval

Grieks carnaval

De Traditie van Apokries (carnaval) In Griekenland gaat carnaval terug tot in de oudheid, er wordt gezegd dat het diende als verering van Dionysios, God van wijn en feesten. In de Orthodoxe traditie is het de voorbereidende periode voor de vasten (Sarakosti). Apokries betekent letterlijk vaarwel zeggen aan vlees (apoxh apo kreas of apo kreas, dus geen vlees). Apokries (carnaval) duurt 3 weken.

In 2007 begon Apokries op 26 januari en eindigde 18 februari. 19 februari was Kathari Deftera wat betekent Propere Maandag.

Eerste week Apokries start met de opening van het boek van de Triodon, de 3 heilige sacramenten.

Tweede week Dit is officieel de laatste week dat er vlees wordt gegeten tot na de vasten. In deze week valt Tsiknopemti (Donderdag van de vleesweek). Tsikna betekent de geur van gebakken vlees, pemti betekent donderdag. Het is de gewoonte dat op deze dag iedereen, ook de allerarmsten, op houtskool gegrilld vlees eten. Voor de minderbedeelde is er in veel steden en dorpen een gratis bedeling van dit vlees. Het grootste deel van de bevolking kiest er de laatste jaren echter meer en meer voor om naar een taverna te gaan en daar Tsiknopemti te vieren. Er wordt overal feest gevierd en mensen verkleden zich.

Derde week De derde week wordt ook de "witte week"of "kaasweek" genoemd omdat de mensen dan meestal eieren en melkproducten eten. Vlees is dan verboden vanaf maandag tot na de vasten. Een groot deel van de Griekse bevolking houdt zich hier ook aan. De mythe zegt dat vrouwen in deze week hun haar niet mogen wassen omdat het dan volledig wit zou worden moesten zij het wel doen.

Tyrofagis Zondag is de laatste dag van Apokries Vanaf deze dag tot na Pasen is het in Griekenland niet toegestaan te huwen. De Orthodoxe kerk volgt nog altijd deze traditie en dus zullen vanaf dan gedurende 40 dagen geen huwelijken plaats vinden.

Kathari Deftera of Propere Maandag De dag na Tyrofagis Zondag is Kathari Deftera. Waarom heet deze dag eigenlijk Propere Maandag? Volgens de traditie schrobben de vrouwen vandaag alle grills en potten en pannen schoon tot er geen spoortje meer overblijft van vlees of andere dierlijke producten. Propere Maandag betekent het einde van Apokries en is de eerste dag van de 40-dagen durende vasten (Sarakosti). In deze 40 dagen mogen geen vlees, eieren, melkproducten en olie gegeten worden, dus ook geen vis maar wel octopus (deze heeft geen bloed). Propere Maandag is een feestdag in Griekenland en iedereen trekt er dan op uit naar de buiten, naar de bergen of het park en houden een picknick en laten windvliegers op. Volgens de Grieken stelt deze vlieger de ziel voor die zo dichter bij God komt. Nog een ander oud gebruik op Propere Maandag is het leggen van een graankorrel onder je hoofdkussen, en bidden tot de Heilige Theodorus, die dan de naam van je toekomstige in je droom komt openbaren.

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99