Grieks overlijden

Grieks overlijden

Als er iemand overlijdt, mag men drie dagen geen vlees eten. Na de begrafenis is er een periode van 40 dagen van diepe rouw (de periode van 40 dagen komt zeer regelmatig terug in de kerkelijke tradities).

De familie in de 1e graad, zoon, dochter, e.d. gaat in het zwart gekleed en mag ook niet naar feesten, e.d. d.w.z. "niet vrolijk zijn". Mannen dragen een zwarte rouwband om hun bovenarm en mogen zich niet scheren.

De hele familie komt dan bij elkaar bij de achtergebleven echtgeno(o)t(e) of een zoon of dochter van de overledene. Tijdens een maaltijd wordt hij of zij herdacht. Vroeger moesten ook alle spiegels afgedekt worden, je mocht geen kleren wassen, geen radio aan, enz. Dit is inmiddels al veranderd.

Na 40 dagen gaat men naar de kerk, waar een speciale dienst gehouden wordt. Er wordt speciaal brood gebakken en mee naar de kerk genomen en aan iedereen uitgedeeld. Na de dienst komt weer alle familie bijeen. Vaak blijven weduwen (op oudere leeftijd) hun hele leven in het zwart gekleed, word je al jong weduwe, dan is het gebruikelijk om dit gedurende een jaar te doen.

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99