De Griekse keuken

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 17 maart 2021

Griekse tavernaDe Corfiotische keuken maakt, net als de Griekse keuken, veel gebruik van kruiden als oregano, munt, salie, rozemarijn, basilicum, dille en knoflook. Lamsvlees wordt graag gegeten door de Corfioten. Op Corfu weten ze wel wat lekker eten is! Bekijk de recepten en maak zelf dat overheerlijke Griekse gerecht! Echte Corfiotische gerechten zijn: bourdetho, bouro-bouro, pastitsada, sofrito, stifado en sykomaïtha. Naast de tradtionele Griekse dranken als Ouzo en Metaxa wordt er op Corfu een eigen likeur gemaakt, Kumquat. Deze likeur wordt gemaakt van kleine sinaasappeltjes die aan de kumquatboom groeien.

Καλή όρεξη = eet smakelijk!

Ouzo (ούζο) is de bekendste Griekse alcoholische drank. Het alcoholpercentage ligt vaak tussen de 37,5 en 44 procent. Ouzo heeft sinds oktober 2006 binnen de EU de status van beschermde oorsprongsbenaming, deze status biedt bescherming tegen namaak.

Ouzo wordt in koperen ketels gedistilleerd en er worden verschillende kruiden (anijs, steranijs, venkel, kardemom, maïs, angelica, lindebloesem en koriander) toegevoegd. Wat precies de samenstelling en de verhoudingen van de ingrediënten is is een lang bewaard geheim.

De smaak die het meest naar voren komt is die van anijs. Wanneer je ouzo in de koelkast of vriezer bewaart kunnen er kristalachtige schilfertjes in ontstaan. Je kunt ouzo puur drinken, vind je dit te sterk dan kun je er ijsbokjes indoen. De kleur van ouzo is normaal gesproken helder, maar wordt melkachtig wanneer er ijsblokjes bij gedaan worden. Het is traditie dat je voorafgaand aan de maaltijd een glaasje ouzo krijgt en een toast uitbrengt. Γεια μας!