Korission meer

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 17 maart 2021

Korission meer op CorfuHet Korission meer is een prachtig meer (6000 hectare, het grootste meer op Corfu) en ligt aan de zuidwestkust van Corfu (Griekenland). Het meer is ontstaan als gevolg van overstromingen van de reeds bestaande moerassen die door de Venetianen waren aangelegd om zoutpannen te creëren. Het Korission meer behoort tot de regio Meliteieo. Het meer is 5,4 km lang en 1 km breed en heeft een smalle verbinding met de zee. Op de smalle strook tussen meer en zee zijn duinen die bedekt zijn met jeneverbesstruiken en hierlangs ligt een lang zandstrand, het strand van Halikounas. Rond het meer is een natuurgebied waar nog veel zang- en watervogels vertoeven. In het meer zelf kun en mag je niet zwemmen. Je kunt wel heerlijk wandelen door de duinen en rondom het meer. Langs de oevers van de lagunes bevindt zich een oud en zeldzaam cederbos, 14 verschillende soort orchideeën en de zeldzame lelie Pancratium Maritimum.

Welke vegetatie en dieren komen hier o.a. voor: mediterrane vegetatie (kruidachtige en bossig), struikgewas, ceders, zeekraal, jeneverbessen, lelies, olijven, orchideeën, riet, zout water struikgewas, wijngaarden, wilde bloemen, tijger mot, vis (krab, paling, goudbrasem hoofd zeebrasem , mediterrane killifish of zuid europese toothcarp, mul, zeebaars, garnalen, Valencia hispanica), hagedissen, slangen, beverrat (coypu), Kaspische schildpad of gestreepte nek moerasschildpad, europeaan vijver schildpad, Griekse landschildpad, vogels (avifauna van 100-130 soorten: buntings, vinken , aalscholvers, wulpen, vinken, flamingo’s, vliegenvanger, blauwe reigers, grote witte reigers, ibis, naakt vogels, scholeksters, paars reigers, grasmussen, tapuiten, smienten, wilde eenden)

Het is een beschermd gebied en een belangrijke stop voor trekvogels op hun reis va Afrika naar europa. Op bepaalde tijden van het jaar zoeken meer dan 2.000 vogels hun toevlucht in het meer, waaronder watervogels, flamingo’s, zwanen en valken.

Hoe kom ik bij het Korission meer?