Pantokrator

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 8 april 2021

Pantokrator op CorfuDe Pantrokrator bevindt zich in het Noordoosten van Corfu en is 917 m. hoog, en daarmee de hoogste “berg” van Corfu. De berg is vernoemd naar de “Pantokrator”, de eerste kerk die er gebouwd werd in de 14e eeuw. De weg er naartoe leidt door authentieke dorpjes die tegen de helling zijn aangebouwd. Vroeger was het enkel te voet bereikbaar, tegenwoordig ligt er een asfaltweg vanuit het dorpje Petalia die je omhoog leidt (des te hoger je komt, des te moeilijker kun je keren vanwege de steile afgronden. Vind je dit geen prettig idee, parkeer dan wat lager en loop het laatste stuk naar boven). Veel mensen wandelen overigens liever de gehele weg naar boven vanwege de sportieve prestatie!

In de maanden mei en april vind je langs de paden orchideeën, bruine en gele bijenorchis, krokus, iris, goudsbloem, bernage, anemoon, gladiool en de drietandige orchis. Vogels kun je hier ook tegenkomen, zoals de slechtvalken, haviken, buizerds en torenvalken.

Boven op de top staat een klooster, het is niet groot maar beslist de moeite waard om te bezoeken. Onduidelijk is wanneer het precies gebouwd is, naar alle waarschijnlijkheid dateert het uit begin 14e eeuw. De wanden van het klooster zijn bekleed met prachtige fresco’s. In het klooster wonen vandaag de dag 2 monniken.

Ietsje lager gelegen is een terrasje van waar je een prachtig zicht hebt over het eiland en van waar je ook Albanië kan zien liggen (slechts 2 km van Corfu) Spijtig genoeg is daar ook een televisie-zendstation, wat het mooie uitzicht een beetje bederft.

tip: achterin het klooster leidt een trap naar een platform waar je een goed overzicht hebt over het interieur en je kunt er enkele fresco’s van dichtbij bekijken. Officieel is fotograferen niet toegestaan, echter zien wij genoeg mensen er zonder problemen fotograferen

Pantokrator komt uit het Grieks: παντοκρατωρ. Παντο = “alle(s)” en κρατωρ = “heerser”. De term is afkomstig uit de Griekse vertaling van de joods-christelijke Bijbel, het Oude Testament en het Nieuwe Testament en is een aanduiding voor God.

Hoe kom ik bij de Pantokrator?