Ambelonas

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 26 mei 2021

Druiventrossen op CorfuBen je een wijnliefhebber? Dan moet je zeker een bezoekje aan Ambelonas, voorheen Triklino, wijngaard brengen! De wijngaard ligt op een heuvel met uitzicht op het midden van Corfu. Het doel is bezoekers kennis te laten maken met de landbouw traditie van Corfu en ze een kans te bieden om lokale wijnen te proeven. De huidige Ambelonas wijngaard ligt op 6 kilometer van Corfu-stad, net buiten de weg naar Pelekas in de buurt van Karoubatika. Het persgebouw en bijgebouwen liggen op de top van een heuvel met panoramisch uitzicht over het omliggende platteland.

Er waren ooit meer dan duizend olijfbomen op het Vlachos landgoed, evenals een enorme pers die honderden jaren oud was. In september 2000 brak de ergste bosbrand uit, op nog geen halve kilometer van de plaats. De boerderij van de Vlachos familie ging verloren, evenals een derde van het prachtige dennen- en kastanjebos van Kombitsi, ook een Venetiaans herenhuis met een kostbare bibliotheek met hedendaagse boeken ging verloren. De Vlachos-familie Vlachos heeft na de verwoestende brand de beslissing genomen om geen olijven te herplanten, maar om ze te vervangen door wijnstokken.

Op het grote landgoed van 72.000 vierkante meter zijn druiven van de lokale kakotrigis en skopelitiko soort geplant. Er wordt jaarlijks 10 ton druiven verwacht, waardoor ongeveer 15.000 flessen wijn worden verkregen. Het “Museum van olie en wijn” is gehuisvest in het grootste gebouw en is een wederopbouw van de vernietigde pers (geen van de oorspronkelijke stenen konden gered worden). Binnen is traditionele olijfolie- en wijnbouwapparatuur te zien, waaronder een drie-steen paardgestuurd breekbed, vaten, vaten en kleinere apparatuur, zoals xestas (meting van containers). Een korte en uitstekend geproduceerde video, gepresenteerd op een projectorscherm, toont het hele proces van olijfolie en wijnbereiding. Zodra de rondleiding is afgelopen, kun je genieten van een royale wijnproeverij, vergezeld van lokale mezzes, allemaal zelfgemaakt op het terrein. Kinderen zullen zich prima vermaken in de speelruimte en/of op de trampoline. Op het landgoed is het ook mogelijk om een speciale gelegenheid zoals een bruiloft, doopfeest of een andere bijzondere gelegenheid te vieren. De Ambelonas wijngaard is dagelijks geopend van 12 uur tot 7 uur ‘s avonds behalve op zondag. Wanneer je ontdekkingsreis in het centrale westen van Corfu gaat dan mag een bezoekje aan de wijngaard niet ontbreken!

Hoe kom ibij Ambelonas? Rijd richting het dorpje Alepou en neem bij de grote kruising de afslag naar links richting Pelekas. Na ongeveer 400 meter ligt de Ambelonas wijngaard aan je linkerhand. Het wordt ook middels bordjes aangegeven, kan niet missen dus!

Hoe kom ik bij Ambelonas?