Patounis zeep

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 8 april 2021

Patounis zeepfabriek CorfuDe oude ambachtelijke zeepfabriek wordt ook wel “Een levend museum” genoemd. De fabriek wordt gerund door Apostolos Patounis. Sinds 1891 is het familiebedrijf, dat al meer dan 150 jaar bestaat, op de huidige locatie midden in Corfu-stad gevestigd. Ze maken er pure, traditionele zeep van lokaal geproduceerde olijfproducten. Sinds 2008 staat Patounis geregistreerd als een industrieel archeologisch monument bij het Griekse ministerie van Cultuur.

In het begin van de 19e eeuw vestigde Bazakis & Patounis uit Kallarites, een bergdorp in Epirus (Griekenland), een handel van geweven capes om aan het leger van Napoleon III te leveren. Met het verdiende geld werd zeep uit Marseille gekocht en vervolgens in Griekenland verkocht. Door deze handel leerden ze hoe zeep werd gemaakt. In 1850 werd hun eerste zeepfabriek onder de naam “Bazakis & Co” op het eiland Zakynthos opgericht. Volgens beschikbare archieven blijkt dit de oudste zeepfabriek in Griekenland te zijn. Hun zeep werd al snel bekend in Griekenland en daarbuiten. In 1891, op het hoogtepunt van het succes, werd het bedrijf uitgebreid door een tweede zeepfabriek in Corfu te bouwen. In de jaren 1930 verdeelde de twee families het bedrijf. De familie Bazakis bleef in Zakynthos, de familie Patounis vestigde zich in Corfu, waar ze vandaag de dag nog steeds traditionele zeep in de oorspronkelijke fabriek maken. In 1940 heeft Spyros Patounis, de 4e generatie van de familie, die chemische techniek studeerde, een chemisch laboratorium opgericht voor de kwaliteitscontrole van hun producten. Sindsdien heeft het bedrijf een wetenschappelijke aanpak ontwikkeld voor zijn traditionele aanpak.

De Patounis olijfzeep wordt vandaag de dag nog steeds op de traditionele manier wordt gemaakt en bevat alleen natuurlijke oliën en 0% toevoegingen. Deze pure zeep helpt tegen diverse soorten allergische reacties. De verschillende soorten zeep die ze produceren, zijn afhankelijk van de gebruikte olie (en):

  • olijfzeep wordt gemaakt van 100% zuivere vergine olijfolie. Het is een milde, zachte zeep, geschikt voor dermatologische problemen. Het is ideaal voor het reinigen van het gezicht, baby’s en gevoelige huid.
  • groene olijfzeep wordt gemaakt van olijvenpittenolie. Dit is een therapeutische zeep en staat bekend om zijn grondige reiniging.
  • olijf-palmzeep wordt voor 80% gemaakt van zuivere vergine olijfolie en 20% palmpittenolie. Het is een milde, goed schuimende zeep met een hyperallergische werking.
  • groene huishoudzeep is een variant van de groene olijfzeep, die nog steeds gebruikt wordt als huishoudzeep. Door de extra alkaline is het ideaal voor handwas en huishoudelijke taken. Groene zeepvlokken worden net als groene olijfzeep gemaakt van olijfpittenolie. Het wordt aanbevolen voor: voetbaden, marmeroppervlakken, als een organisch bestrijdingsmiddel tegen bladluizen of als motafstotend middel.

Alle zepen zijn proefdiervrij, bevatten geen chemische bestanddelen en zijn biologisch afbreekbaar. De producten zijn te koop in de Patounis fabriek en in een aantal gespecialiseerde winkels in Corfu-stad. Wanneer je in Corfu-stad bent mag je een bezoek aan deze unieke fabriek zeker niet overslaan. Patounis is het gehele jaar open van ma t/m za van 9 tot 14 en op di, do en vr ook van 18 tot 20.30u. Zondags gesloten. Gratis entree. Waar vind je Patounis? Wanneer je vanaf het Sanroccoplein de weg richting de nieuwe haven neemt, is het het vierde pand aan je rechterhand.

Hoe kom ik bij Patounis?