Mon Repos paleis

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 april 2021

Mon Repos paleis op CorfuOp het schiereiland ten zuiden van Corfu lag ooit een belangrijke stad, 734 v.Chr. , waarvan een gedeelte nog steeds onder de grond ligt. De opgegraven overblijfselen van enkele tempels en baden en ruïnes van een kerk en het Mon Repos park worden weinig bezocht door toeristen. Aan de doorgaande weg richting Kanoni (ongeveer 4 km van Corfu-stad) zie je links de ingang van Mon Repos en rechts zie je de opgravingen.

Het 280 ha grote park is een wild romantisch park met veel oude bomen en struiken. Er staat een grote gerestaureerde villa die in 1831 werd gebouwd door de Engelsen en gebruikt werd als zomerresidentie voor de Engelse hoge commissarissen. In het park zijn ook nog overblijfselen van de antieke stadsmuur, en een antieke tempel voor de godin Hera uit de 4de eeuw v. chr.

Op de rest van het schiereiland bevinden zich nog overblijfselen van : antieke stadspoort, romeinse keramiek werkplaats, delen van de antieke stadsmuur, 2 Romeinse thermen, artemis tempel, dionyostempel, kardaki tempel en vroegchristelijke Paleopolis basiliek.

Het terrein, dat deel uitmaakte van de stad die hier in 734 v.Chr. gesticht werd, is in archeologisch opzicht van groot belang, omdat onder de grond zeer waarschijnlijk nog veel antieke voorwerpen te vinden zijn. In het park ligt de enige redelijk bewaard gebleven tempel van het eiland. Onder de ruïnes zijn er: tijdperk van de tempel, Venetiaanse fontein en de Dorische tempel Kardaki. Deze tempel werd gebouwd ter ere van Apollo aan het einde van VI eeuw voor Christus met behulp van lokale limestones afkomstig uit de groeve van Varipatadon. Langs de weg, net buiten de Paleopoli, is het mogelijk om de ruïnes van onder andere christelijke basiliek van Kerkyra, bestrating van het oude Agorá, Romeinse bathes en de boatyards van de haven van Alkinoos te zien

Je kunt een wandeling maken langs een mooi pad onder de schaduw van pijnbomen en olijfbomen. Het is er zo rustig dat ook veel lokale mensen komen komen om te ontspannen en het lezen van een boek. Tijdens je wandeling vind je vele gebouwen zoals St. Eufemia klooster en het oude open theater. Je kunt ook een bezoek brengen aan het congres centrum, Tito paleis, een Byzantijnse kerk, een oude Romeinse huis en Mon Repos villa. Het gerestaureerde gebouw (Mon Repos) is opengesteld voor het publiek. In de villa zijn twee verdiepingen ingericht met gerestaureerde meubels uit de vorige eeuw. Bezoekers hebben veel aandacht voor de kamer waar Alexia, de dochter van de koning, is geboren en de conferentiezaal. Het bureau van koning Constantijn staat er nog steeds. Ook de baljurk herinnert aan lang vervlogen tijden. De villa werd in 1831 gebouwd in opdracht van Frederick Adam als zomerresidentie voor de Engelse hoge commissarissen. In de omringende tuinen werden onder andere olijf-, palm-, laurier-, sinaasappel- en citroenbomen geplant. Nog steeds is Mon Repos van belang als botanisch park.

Geschiedenis Mon Repos: 

  • in 1864 werden door het toenmalige stadsbestuur de villa en het park geschonken aan de Griekse koninklijke familie, die haar net als haar voorgangers gebruikte als zomerresidentie.
  • in 1921 werd hier Prins Philip, hertog van Edinburgh, de echtgenoot van Koningin Elisabeth II van Engeland, geboren.
  • tijdens de Tweede Wereldoorlog zetelde hier de Italiaanse gouverneur van de Ionische eilanden.
  • na de oorlog werd de oorlogsschade hersteld en werd het gebouw weer in gebruik genomen als koninklijke residentie.
  • vanaf 1967 werd de villa niet meer gebruikt, omdat koning Constantijn naar Engeland was gevlucht uit angst voor de militaire junta.
  • na de val van junta in 1974 stemde het Griekse volk massaal voor afschaffing van de monarchie.
  • de ex-koning is sindsdien niet meer welkom in Griekenland.
  • na een lange rechtszaak moest de koning zijn zomerverblijf officieel afstaan.

Hoe kom ik bij het Mon Repos paleis?