Achilleion paleis

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2021

Het Achilleon paleis, het paleis van Sissi, op CorfuIn Gastoúri vind je het wereldberoemde paleis van Sisi (keizerin Elisabeth van Oostenrijk) Het Achilleion | Αχίλλειο, zoals het paleis heet, is een prachtig monument waar veel kunst voorwerpen te bezichtigen zijn. Het paleis is ontworpen door een Italiaanse architect en de sculpturen zijn gemaakt door de Duitse beeldhouwkunstenaar Ernst Herter. De tuin is werkelijk prachtig, hier vind je tevens beelden van de eveneens beroemde Achilles en diverse andere beelden. Vanuit de tuin heb je een prachtig uitzicht over zee, richting Corfu-stad. Het Achilleion is de toeristische trekpleister van Corfu. Moet je het bezoeken? Ναι! (het Griekse woord voor ja) Het is een stukje Europese geschiedenis.

Geschiedenis Achilleion

Het Achilleion is het paleis van keizerin Elizabeth van Oostenrijk en ligt vlakbij het mooie dorp Gastoúri. Het werd gebouwd tussen de jaren 1890-1892 door de keizerin, nadat ze door haar bezoeken in Corfu verliefd was geworden op het eiland en in het bijzonder op deze plek. Het grote gebouw, in neoklassieke stijl, heeft een begane grond en twee verdiepingen die versierd zijn met veel beelden en schilderijen. De uitgestrekte tuinen rondom het gebouw hebben een prachtig uitzicht op een groot deel van het eiland. In de tuin staan diverse beelden waarvan de twee bronzen lopers, de stervende Achilles (de mythologische Griekse held) en het standbeeld van Achilles Triumphant de meest bekende zijn. Na de moord op keizerin Elizabeth in 1898 in Genève kocht Keizer Wilhelm II van Duitsland het paleis in 1907 en gebruikte het als een plek voor ontspanning. In het gebouw, aan de rechterkant van de hoofdingang is een kapel met prachtige iconografie en aan de linkerkant is de eetzaal in Renaissance stijl, een rokersruimte in Pompeian stijl en de Keizer zijn kamer. In de grote ontvangsthal kun je enkele interessante werken van verschillende kunstenaars zien, de meest indrukwekkende zijn de vier uitsparingen van de Italiaanse schilder Galopi en een groot schilderij van de Oostenrijkse schilder Franz Matt met Achilles die de dode Hector achter zijn strijdwagen sleept vóór de muren van Troje. Op deze verdieping is een mooi balkon met een Ionische zuilengang versierd met de bustes van filosofen en standbeelden van de negen Muzen. Op de middelste verdieping zijn Elizabeth’s kamers en op de bovenste verdieping zijn de kamers van de keizer Franz Joseph en hertogin Maria Valeria. Alle kamers zijn voorzien van persoonlijke voorwerpen van de voormalige eigenaren en het originele meubilair.

Wie was Achilles?

Achilles (Latijn) of Achilleus (Oudgrieks: Ἀχιλλεύς) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de zoon van de sterfelijke Peleus en de nere de Thetis. Hij is een Griekse heros, die de hoofdrol speelt in het eerste grote epos van Homerus, de Ilias Deidamea schonk hem een zoon, Neoptolemos, die ook een belangrijke rol speelde in de val van Troje.

Hij was sterfelijk maar door zijn moeder onkwetsbaar gemaakt met uitzondering van een klein stukje van zijn lichaam, namelijk zijn hiel waaraan zijn moeder hem vasthield toen ze hem onderdompelde in de Styx (rivier in Hades, de onderwereld). De Styx verleende namelijk aan een ieder die erin baadde onkwetsbaarheid. Volgens een oudere mythe smeerde Thetis hem in met ambrozijn en hield hem toen boven een magisch vuur om het sterfelijke deel weg te branden.

Achilles was een belangrijke strijder in de Trojaanse oorlog. Hij vocht hij met de paarden Xanthus en Balius. Hij raakte verwikkeld in een ruzie met Agamemnon, aanvoerder der Grieken, over het meisje Briseis. Uit wrok vroeg hij zijn moeder om de goden te bewegen de Trojanen te steunen, maar dit leidde uiteindelijk tot de dood van zijn beste vriend Patroclus. Hij doodde daarop de Trojaanse held Hector maar zijn hiel werd hem uiteindelijk noodlottig toen deze geraakt werd door een pijl van de held Paris.

Wist je dat …

Stervende achilles op Corfude achillespees naar Achilles is vernoemd vanwege deze kwetsbare hielen van zijn overigens onkwetsbaar lijf? En dat Achilles de klassieke held was van keizerin Sisi? Ze vernoemde zelfs haar zomerverblijf op Corfu daarom naar hem: het AchilleionVeelgestelde vragen over het Achilleion paleis

Vertrekt er in de omgeving van het Achilleion paleis een bus terug naar Corfu stad?

De blauwe bus (nr. 10) stopt en vertrekt bij Hotel Montaniola. Vanaf het hotel is het zo’n 11 minuten lopen. Verkeerd lopen kan niet, volg gewoon de geasfalteerde weg.

Is er een Nederlandse gids aanwezig in het paleis?

In het paleis werken geen gidsen. Boek je een georganiseerde excursie dan heb je daar uiteraard een gids bij.

Kan ik in Achilleion paleis iets eten en drinken?

Er is geen eetgelegenheid in het paleis. Je kunt eten en drinken bij San Marino cafe of Bella Vista. Beide bevinden zich vlakbij het paleis.

Hoelang mag ik in het Achilleion blijven?

Je mag zolang je wilt, tussen opening en sluiting, in het paleis blijven.

Mag ik fotograferen in het paleis?

Ja, fotograferen is toegestaan.

Hoe kom ik bij het Achilleion paleis

Hieronder staat een kaart van Google Maps. Door op “route” te klikken kun je snel een routebeschrijving maken naar het Achilleion paleis