Diapontia eilanden

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 7 januari 2022

Erikoussa (Diapontia eilanden)De Diapontia eilanden bestaan uit de 3 eilanden Erikoussa, Mathraki en Othoni. Erikoussa ligt noord-west van de kust van Corfu en voor de kust van Albanië. Het heeft een oppervlakte van circa 5 vierkante kilometer en telt slechts een 300-tal inwoners. Een groot deel van de bevolking is in de laatste decennia geëmigreerd naar de Verenigde Staten. De meeste huizen op het eiland zijn vakantiewoningen, in bezit van geëmigreerde families. Deze families keren in de zomerperiode regelmatig terug naar het eiland.

Op het eiland bevinden zich zeven kleine dorpjes, waarvan Porto in het zuidwesten en Erikoussa in het oosten de belangrijkste zijn. In Porto bevind zich tevens de belangrijkste haven van het eiland. Erikoussa herbergt als aantrekkelijk te betitelen stranden. Belangrijkste bronnen van inkomsten zijn visserij en het bescheiden toerisme. Erikoussa lijkt in eerste instantie een kaal stuk rots met hier en daar een huis. Als je de heuvel achter de haven beklimt kom je echter op het mooie zandstrand Faro of Fiki. Het eiland is geschikt voor wandeltochten en is verkeersluw. In het hoogseizoen komen er dagelijks dagjesmensen/toeristen met de boot vanuit Corfu

Othoni ligt noord-west van de kust van Corfu. Het is het meest westelijk deel van Griekenland en behoort administratief gezien tot Corfu maar ligt wel dichter bij de kust van Otranto in Italië. Het is voornamelijk bergachtig, bebouwd met olijfbomen, het heeft mooie stranden en 13 dorpjes verdeeld over het eiland. Zijn geschiedenis loopt parallel met die van Corfu. Het werd bezet door Venetië, Frankrijk en Engeland alvorens het aansloot bij Griekenland in 1864. Veel van de vroegere bewoners zijn uitgeweken naar Corfu, Athene en nog meer naar de USA, maar hebben nog steeds een band met hun “eilandje”. Vandaag zijn er nog zo’n 150 vaste inwoners.

Er rijden slechts enkele auto’s op Othoni, het is ook niet de moeite om er met de auto heen te gaan want er zijn geen benzinestations. Het eiland wordt de laatste jaren steeds meer door toeristen ontdekt. Deze gaan voornamelijk naar de zandstranden met kristalhelder water en naar de grotten. Aan de westzijde van Othoni kun je de “Kalaypso” grot en Aspros-ammos strand alleen bereiken met de boot. Een andere attractie op de oostzijde is de oude vuurtoren, gebouwd in 1872. Er zijn ook een Venetiaans Fort en vier Byzantijnse kerken. Aan het haventje van Ammos vind je taverna’s waar de lokale vissers hun vangst leveren en zelfs hotelaccommodaties. Het politiebureau, het medisch centrum en de post zijn ook daar gevestigd.

Mathraki is een schilderachtig, heuvelachtig eilandje ten noordwesten van Corfu. Mathraki is zo klein dat je moeite zult hebben het op een kaart te vinden. Zelfs vele Grieken kennen het eiland niet. Dankzij de moeilijke toegang tot het eiland Mathraki heeft het toerisme nog geen kans gezien het eiland te bederven. Het zijn hoofdzakelijk zeil- en motorboten die het eiland aandoen wegens de beschutte ankerplaatsen die het biedt.

Geografisch is Mathraki minder dan 3 kilometer lang en iets minder dan een 1 kilometer breed. Het eiland heeft steile heuvels die aflopen in de Ionische zee. De heuvels zijn bebost en groen. Langs de zee is nauwelijks bewoning te vinden op Mathraki. In plaats daarvan vind je de huizen hoog in verscheidene dorpjes – eigenlijk slechts enkele huizen – die hoog op de randen van het eiland zijn gebouwd. Deze huizen zijn grotendeels aan het oog onttrokken wanneer je je langs de stranden bevind. De reden hiervoor gaat terug tot de eerste kolonisten van Mathraki in de 19de eeuw. In die tijd was er heel wat piraterij in deze regio. De huizen die uit het gezicht waren van de piraten op het water waren ook buiten gevaar, zo redeneerde men. Tegenwoordig zijn er slechts ongeveer 120 inwoners die op het eiland leven tijdens de warme maanden van het jaar (mei tot oktober). In de winter wanneer het weer koud en nat wordt, en door de harde winden de leveringen op het eiland onbetrouwbaar worden, verlaten de meeste inwoners het eiland. Zij wonen in de winter op Corfu. Tot voor enkele jaren was er nog een school op Mathraki maar deze werd gesloten wegens gebrek aan leerlingen.

Hoe kom je er?
Vanuit Corfu-stad: dag cruise, duur 4 uur.
Vanuit Agios Stefanos: boottrip, duur 1 uur 30 min.
Vanuit Sidari en Roda: toeristenboot (enkel in de zomer) duur 2 uur