Gemberbier

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 8 april 2021

Gemberbier - TsitsibiraGemberbier (τζιτζιμπύρα) is één van de bekendste producten van Corfu en een echt handelsmerk voor het eiland. Traditioneel gemberbier, ook bekend als “tsitsibira” wordt in Griekenland, naar mijn weten, exclusief gebrouwd in Corfu en is in de 19e eeuw door de Britten geïntroduceerd. De Xeimarios familie begon in 1920 met het produceren ervan en het meest recente familielid beheerst de productie sinds 1975.

Maar wat is gemberbier precies?

Laat je niet misleiden door het woord “bier”, het is namelijk een non-alcoholische drank. Heerlijk verfrissend, maar met een uniek troebel aanzien door de verse ingrediënten zonder toevoegingen. De enige ingrediënten zijn verse gember, vers citroensap, suiker en water. Het is klaar voor gebruik na twee fases. In de eerste fase worden de juiste hoeveelheden van alle ingrediënten gemixt in een grote ketel en afhankelijk van de kamertemperatuur en waterhardheid, moet het 8 uur tot een hele dag gisten. De tweede fase is wanneer het gemberbier gebotteld is, het moet dan nog 5 dagen rusten voordat het gedronken kan worden.

Gemberbier is niet alleen een smakelijke, verfrissende frisdrank, maar omdat het verse gember bevat, heeft het ook nog een therapeutische werking. Het heeft een kalmerend effect, helpt de bloedsomloop en helpt tegen misselijkheid. Het is vrijwel in elke supermarkt op het eiland te verkrijgen en is het lekkerst als het koud geserveerd wordt.

Zelf gemberbier maken? Hieronder staat een recept zoals ze gemberbier op Corfu maken:

  • Neem een ​​plastic fles van 2 liter (géén glas, tsitsibira kan explosief worden!)
  • Giet er één kopje suiker en een kwart theelepel droge gist in. Goed mengen.
  • Voeg twee lepels gemalen, gedroogde gember én het sap van een citroen toe.
  • Sluit de fles en meng goed totdat de suiker is opgelost.
  • Vul de fles aan met water maar niet helemaal vol, laat ± 10 cm vrij.
  • Sluit de fles en laat gedurende 24-48 uur op een warme plaats staan ​​om te gisten. Gemberbier produceert zijn eigen CO2! Het gemberbier is klaar als je de fles niet meer kunt indrukken.
  • Zet de fles in de koelkast en wanneer het gekoeld is, kun je het overhevelen naar een andere fles. Gebruik een zeef, leg hier een katoenen doek in) om het te filteren. Je kunt het een maand in de koelkast bewaren. Dat wordt genieten!

Hoe kom ik bij Tsitsibira Xeimarios?