Paxos

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 mei 2023

Paxos is een eiland ten zuiden van Corfu (Griekenland). Wil jij op vakantie naar Paxos of wil je dit eiland bezoeken tijdens jouw verblijf op Corfu? Wij vertellen je alles over de de bezienswaardigheden, stranden en faciliteiten op Paxos.

Ontdek Paxos


Paxos (ook bekend als Παξοί, Paxi of Paxoi) is de kleinste van de Ionische eilanden en gelegen op zo’n 10 km ten zuiden van Corfu. In het Grieks is de naam een ​​meervoudsvorm en verwijst hij naar een groep eilanden en rotsen, waarvan de belangrijkste Paxos en Antipaxos (een kleiner nabijgelegen eiland dat beroemd is om zijn zandstranden) zijn. Corfu en Paxos vormden in de oertijd een eenheid. Volgens de mythologie scheidde de wilde zeegod Poseidon ze van elkaar met een worp van zijn drietand, om op Paxos een plaats te hebben voor zijn liefdesuurtjes met de mooie Amphitrite. De drietand staat dan ook symbool voor Paxos.

Schitterende baaien

Vanuit het westen lijkt het eiland ruw, rotsachtig en ongenaakbaar. In de steile berghellingen zijn grotten ontstaan, enkele daarvan zijn zo groot dat er nu excursieboten kunnen binnenvaren. Vroeger deden ze dienst als schuilplaats. De oostkant bestaat uit zacht glooiende heuvels en schitterende baaien. De lokale bevolking (er wonen rond de 2500 mensen) leeft voornamelijk van het toerisme, maar ook van de visserij en de productie van olijfolie. Paxos staat vooral bekend om zijn uitstekende kwaliteit olijfolie die afkomstig is van de ca. 500.000 eeuwenoude olijfbomen die op het eiland staan. De Venetianen hebben in de 16e eeuw duizenden olijfbomen geplant, dankzij hen is Paxos schaduwrijk en bedekt met wilde bloemen waardoor het een ideaal eiland is om te wandelen. Knoestig en verwrongen tot verbazingwekkende vormen bieden ze je de nodige schaduw tegen de zon. Met een lengte van slechts 11 km lang en nog geen 4 km breed ben je nooit ver van een strand, taverne of supermarkt.

Adembenemende uitzichten

Paxos is niet groot, het is ongeveer 30km². De hoogste berg is de Agios Isavros met 231 meter. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend mooi. De hellingen zijn begroeid met olijf- en pijnbomen, cipressen, wijn- en fruitgaarden. Orchideeën, anemonen, cyclamen en irissen zijn hier in overvloed. Er komen ook vleermuizen, gekko’s, hagedissen en slangen (de Viper is de enige gevaarlijke slang) voor. Roodborstjes, zwaluwen, winterkoninkjes zijn veel voorkomende vogels evenals de koekoek en uilen. Hoog boven je cirkelen torenvalken, buizerds en haviken rond. Eenden en ganzen domineren de kades in Gaios.

In de wateren rondom Paxos worden regelmatig dolfijnen gesignaleerd en er komen veel verschillende soorten vissen voor. De Monniksrob (Monachus-Monachus) en zeeschildpad (Caretta-Caretta) leven aan de westkust. Deze kust wordt gekenmerkt door steile kalksteenkliffen. Hier komen is lastig, er zijn geen wegen. Op 15 augustus wordt op Paxos groot feest (Panayiri) gevierd, namelijk het feest van Maria ten hemel opneming. Na de processie wordt er tot in de vroege uurtjes gedanst en gefeest op het gezellige plein van Gaios.

Hoe kun je op Paxos komen?


Er is geen luchthaven op Paxos. Je vliegt op Corfu en kunt vanuit hier verder reizen naar Paxos met de boot. Kerkya Lines heeft een veerdienst voor zowel voertuigen als voetpassagiers. De boten vertrekken vanuit de nieuwe haven van Corfu en varen via Igoumenitsa naar Paxos. De tocht duurt ongeveer 3 uur en 15 minuten. Alle boten meren aan in de nieuwe haven van Gaios. Hier kun je een taxi nemen of bijv. een auto huren bij één van de verhuurbedrijfjes.

Kamelia Lines heeft twee high speed passagiersboten, de ‘Despina’ en ‘Christa’, die dagelijks vanuit de haven van Lefkimmi (zuid-Corfu) naar Paxos varen. De reisduur is ongeveer 45 minuten. Let op: er kunnen géén voertuigen mee op deze boten.

Als laatste zijn er de draagvleugelboten (Flying Dolphin) van Dolphini. De tocht duurt ongeveer een uur. Tickets voor een enkele reis zijn ongeveer € 20,- p.p.

Een andere optie is om een watertaxi te nemen. Ze vertrekken meestal vanuit de oude haven van Corfu, de tocht duurt dan ongeveer een uur. Je kunt ook vanuit Lefkimmi vertrekken (40 minuten) of vanuit Kavos (30 minuten). Een watertaxi kun je het best ruim van te voren bespreken via Nikos Anemogianni (+30) 6932232072, Tasos Gkogkos (+30) 6944832964 of Andreas Petrou (+30) 6977623033.

Zijn er veel dorpen op Paxos?


De drie grootste dorpen op Paxos zijn Gaios, Lakka en Loggos. Verder liggen er verspreidt over het eiland nog wat kleinere gehuchten.

Gaios is de hoofdstad van Paxos, het heeft echter meer weg van een dorp. Hier is ook de belangrijkste haven van het eiland, de boten uit Corfu en Igoumenitsa leggen hier aan, de boten naar Antipaxos vertrekken hier. De haven is tot het laatste moment onzichtbaar, het ligt verborgen tussen de twee eilandjes Agia Panagia en Agios Nikolaos. Op Agia Panagia staan een kerkje en vuurtoren, op Agios Nikolaos staat de ruïne van een Venetiaans fort. In de haven zitten auto-, scooter-, en bootverhuur bedrijven. Er zijn vele nauwe (winkel)straatjes, schilderachtige huizen en gezellige pleintjes waar je allerlei restaurants, taverna’s en cafe’s vindt. In het kleine museum, gevestigd in de voormalige lagere school uit 1906, kun je fossielen en keramiek uit de klassieke oudheid zien. Ook kun je er wapens, werktuigen en interieurs uit vroegere tijden bekijken. Het standbeeld van de Paxiotische verzetsheld Anemogiannis, die een Turks schip met zijn fakkel in brand stak, staat ook in Gaios. In 1821 stierf hij op 23-jarige leeftijd tijdens de vrijheidsstrijd. Wist je dat Paxos als één van de weinige Griekse eilanden niet door de Turken bezet is geweest? Ook Corfu is nooit bezet geweest door de Turken. Het beste strand in de buurt van Gaios is Mongonissi, een heerlijk zandstrand. Dit strand bestaat nog niet zo lang, het is gemaakt door het opblazen van kliffen waarna het opgevuld is met zand.

Tip: wil je overnachten in Gaios dan is vooraf reserveren aanbevolen omdat de hotels en appartementen die er zijn snel vol zitten.

Lakka is een klein, pittoresk vissersdorp dat wordt omgeven door groene heuvels. De vegetatie reikt op sommige stukken zelfs helemaal tot aan de zee. De opvallende huisjes zijn bedekt met keramische dakpannen en doen herinneren aan lang vervlogen tijden. Op het dorpsplein vind je enkele restaurants en taverna’s. De Byzantijnse kerk van Ipapanti en de 36 meter hoge vuurtoren zijn zeker een bezoekje waard. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over het eiland, Corfu en het vasteland. Lakka heeft een haven die een bijzondere vorm heeft, namelijk de vorm van een hoefijzer heeft. Harami en Kanoni zijn twee prachtige stranden in de baai van Lakka, die vooral bij gezinnen met kinderen erg populair zijn. Je vindt er ook enkele indrukwekkende zeegrotten.

Loggos is een pittoresk vissersdorpje dat wordt omgeven door olijf- en dennenbomen. Het haventje, met vele restaurantjes, is hét uithangbord van Paxos. Op de beboste hellingen staan oude windmolens. Verder staan in Loggos de historische kerken van Agios Nikolaos en Zoodochou Pigis (Bron des Levens). Aan het begin van het dorp staat een oude fabriek (olijfzeepfabriek) waarover al jaren gediscuseerd wordt betreft de restauratie. De hoge schoorsteen en het beeld van Aphrodite boven de poort zijn opvallend. De huisjes die in traditionele stijl gebouwd zijn hebben veelal gekleurde ramen en deuren. Dit maakt het tot een vrolijk geheel. Aan de rand van het dorp is de bushalte en taxistandplaats. Er is een regelmatige busverbinding naar Gaios en Lakka.

Zijn er stranden op Paxos?


Ja, en het unieke aan de 30 stranden op Paxos is dat bijna geen van de stranden er zandig zijn. Ze zijn bedekt met witte kiezels en vaak erg smal. Het heldere turquoise water maakt het erg geschikt om te snorkelen. De strandjes zijn vaak niet bereikbaar met de auto. Je zou zelf een bootje kunnen huren en van strand naar strand kunnen varen. Een andere optie is te voet naar de stranden. Het strand van Levrecchio, dat zich uitstekend leent voor snorkelen, ligt dicht bij Loggos. De stranden van Kipos en Marmari liggen ook in de buurt van Loggos, deze stranden zijn echter alleen bereikbaar per boot of te voet. Verder naar het zuiden ligt het strand van Pounda, en als je nog verder naar het zuiden gaat bereik je het strand van Kipiadi. Het meest populaire strand als je naar het zuiden gaat is de Monodendri dat beroemd is om zijn watersporten. Glyfada ligt nog verder naar het zuiden, maar is alleen toegankelijk via een steil voetpad. De meest populaire strandjes zijn: Mongonissi, Kaki Langada, Levrecchio, Kipos, Gianna, Soulanena, Balos, Monodendri en Glyfada.

Tip: om je voeten te beschermen tegen de kiezelstenen zijn strandschoenen een goed idee. De witte kiezels zijn prachtig, zo met de azuurblauwe zee als achtergrond, maar voor je voeten zijn ze minder aantrekkelijk. Ikzelf draag altijd waterschoenen, zelfs op een zandstrand.

Kun je goed wandelen op Paxos?


Paxos is hét perfecte eiland voor wandelaars. Het eiland heeft prachtige uitzichten. Het zijn niet alleen de steile hellingen die je de adem benemen – het groen is verrassend gevarieerd, variërend van oude olijfboomgaarden tot met dennenbomen bedekte gebieden die gewoon prachtig zijn. De onverharde wegen hebben aan beide zijden bomen, de meeste van deze wegen leiden naar rustige stranden. Tijdens het wandelen door de smalle straatjes kun je genieten van de uitzichten op oude kerken en kleine dorpjes. Omdat Paxos erg klein is zou je het hele eiland te voet kunnen afleggen in enkele dagen.

Wil je niet op eigen houtje gaan wandelen dan is de Engelstalige reisgids van Sunflower een goede optie. Hier staan 15 lange en korte wandelroutes in.

Welke verhuurmogelijkheden zijn er op Paxos?


Bij de nieuwe haven zitten verschillende verhuurbedrijven. Er zijn auto’s, boten, motors, scooters en fietsen te huur.

Busvervoer


Een ritje met de lokale bus is een ervaring die je niet mag missen. Er is maar één bus op Paxos, 4x per dag verbindt hij Gaios, Loggos en Lakka met elkaar. De bus rijdt langzaam en kan op elk punt op route stoppen om je uit te laten stappen. Kaartjes zijn niet duur, van Lakka of Loggos naar Gaios € 3,- p.p. Van Loggos naar Lakka prijs € 1,80 p.p. Je kunt de kaartjes gemakkelijk in de bus kopen. Het is raadzaam om met klein geld te betalen.

Taxivervoer


Er zijn vijf taxi’s op Paxos. De chauffeurs spreken allemaal goed Engels. Controleer altijd het tarief dat moet worden betaald voordat je op reis gaat. Je kunt een taxi bestellen bij: Tasos Mourikis (+30) 6976648486, Nikos Mourikis (+30) 6984220011, Kostas Antiohos (+30) 6974002236, Christos Argyros (+30) 6977472747 en Haris Bogdanos (+30) 6974135660

Aanbevolen

 • Boottochtje naar het buureilandje Antipaxos. Vanuit Gaios vertrekt de boot, de overtocht duurt ongeveer 15 minuten.
 • In de taverna van Mongonissi kun je genieten van het traditioneel Grieks dansen.
 • Vanaf Erimitis restaurant kun je de geweldige zonsondergang bewonderen. Het zit aan het einde van een kronkelende weg in de buurt van Magazia.
 • Bewonder de luxe jachten in de haven van Gaois, genietend van een frappé op het terras bij Café Aveois in Gaios.
 • Koop olijfolie rechtstreeks van producenten in Paxos, je helpt hiermee de locals.
 • Doneer je wisselgeld in de felblauwe PAWS-boxen (Paxos Animal Welfare Society) en help de katten van Paxos gezond te blijven.
 • Het strand van Erimitis leent zich uitstekend voor een picknick. Dit strand is ontstaan in 2008, ​​na een aardverschuiving. Het is een lange wandeling naar beneden via steile trappen. Als alternatief kun je er ook per boot komen.
 • Koop een kaart en wandel over de vele oude geitenpaden en ontdek de vergeten dorpjes die verborgen zijn onder de knoestige olijfbomen.
 • Spring op een boot voor een tocht naar het beste zicht op de torenhoge kalksteen Tripitos, met zijn opvallende boog.

Bezienswaardigheden in en rondom Gaios


 • Het Venetiaanse fort van Agios Nikolaos op het eilandje Agios Nikolaos.
 • Het Panagia klooster met een zeldzaam icoon van de Maagd Maria op het eilandje Panagia. Het uitzicht op Gaios, het kanaal naar Corfu en de bergen op het vasteland is adembenemend. De stenen vuurtoren is ook zeker een bezoekje waard.
 • De kerk van de Heilige Apostles De klokkentoren is een prachtig kunstwerk. Het ligt direct aan het begin van Gaios.
 • De kerk van Agia Marina in Porto Ozia, aan het einde van de kustweg richting Mogonissi.
 • Het folklore museum van Paxos. Tentoonstellingen variëren van stenen wapens en gereedschappen van de eerste Paxos-bewoners tot 19e-eeuwse woonaccessoires enz. Een van de kamers herbergt een galerij met kunstwerken van de plaatselijke schilder Aronis.
 • De kerk van Agii Anargiri en de waterput. De uitzichten op de haven van Gaios zijn verbluffend.
 • De kerk van Analipsi, precies in het midden van het centrale plein van Gaios.
 • De ruïnes van de kerk van Agia Marina.
 • De kerk van Eleousa uit het begin van zestiende eeuw, recht tegenover het dorp Vlachopoulatika.
 • De kerk van Agia Paraskevi en het uitzicht op de heuvels van Ostries.
 • Het dorp Tranakatika waar de windmolen Lessianitis staat en vanwaar je een prachtige uitzicht hebt op de baai van Mousmouli.

Bezienswaardigheden in en rondom Lakka


 • In de voormalige basisschool zit een Grieks klederdrachtmuseum.
 • De vuurtoren van Lakka. Het is een mooi exemplaar met een prachtig uitzicht op het kanaal en de zuidkust van Corfu.
 • Planos strand, dat bereikbaar is met de auto, heeft prachtige lagunes.
 • Ypapanti kerk, uit het begin van de 15e eeuw, met prachtige fresco’s, tempel en een icoon van de Maagd Maria.
 • Saint John’s kerk in Pialouches.
 • Charamistrand aan het eind van de baai van Lakka.

Bezienswaardigheden in en rondom Loggos


 • De kerk van Saint Nicholaos en Zoodochos Pigi.
 • Het dorp Dendiatika met de kerk van Saint Dimitrios.
 • Levrehio, strand ten zuiden van Loggos. Vervolgens kun je naar de stranden van Marmari, Kipos, Kipiadi. Allemaal toegankelijk met de auto maar leuker is om hier wandelend naartoe te gaan.
 • De windmolen op de heuvel ten noorden van Loggos

Bezienswaardigheden in en rondom Magazia


 • De archeologische vindplaats in Boikatika.
 • De stenen waterputten bij Boikatika.
 • Saint Apostoli kerk met een adembenemend uitzicht op de kliffen en baai van Erimitis.
 • Erimitis baai met zijn 300 meter lange witte strand.
 • Prachtig uitzicht op de zonsondergang vanaf de kliffen van de vallei van Kastanida.
 • Taxiarchis kerk.
 • Bournaos is de enige traditionele koffieshop op het eiland met een geschiedenis van meer dan 60 jaar. Het zit recht tegenover de kerk van Taxiarchis.
 • Het dorp Fountana op 5 minuten rijden van Magazia. Hier kun je de kerk van Vlacherna bezoeken en de prachtige herenhuizen bewonderen.
 • Het dorp Manesatika met zijn karakteristieke stenen huizen.

Veelgestelde vragen over Paxos


Is het noodzakelijk om een bootticket via Kamelia-lines vooraf te boeken in het hoogseizoen (juli)? En hoe kan je dan eventueel zo’n ticket vooraf reserveren vanuit België?

Je kunt online, op het kantoor of vooraf via mail of telefoon een kaartje kopen.

Het kantoor is geopend van 07:00 tot 15:00 en 18:00 to 21:00. Je vindt het kantoor tegenover het Sette Venti café in de nieuwe haven, hier vertrekt ook de boot.