Vasilopita cake

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 april 2021

Vasilopita cake receptWil je zelf Vasilopita cake maken? Met ons recept maak je de allerlekkerste Vasilopita cake!

Vasilopita cake (Βασιλόπιτα) is een traditioneel Griekse cake om het aanbreken van een nieuw jaar te vieren. Wie het verborgen muntje in zijn stuk cake vindt heeft een jaar lang geluk! Deze eeuwenoude, oud & nieuw traditie ontbreekt in geen enkel Grieks gezin.

Vasilopita cake is een grote ronde platte koek die gemaakt wordt van cake. De bovenkant wordt versierd met amandelen of poedersuiker en het jaartal van het komende jaar wordt met amandelen ingelegd of met chocolade erop gespoten. Bij het ingaan van het nieuwe jaar wordt de Vasilopita cake in stukken verdeeld, voor elk gezinslid en de overige aanwezigen één stuk, plus 3 extra voor Christus, de moeder Gods en het huis.

Bekijk ook onze andere recepten


Welke ingrediënten heb je nodig voor 12 porties?

  • 250 gram boter
  • 400 gram suiker
  • 350 gram bloem
  • 6 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 250 ml warme melk
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 eetlepels suiker

De bereidingswijze van Vasilopita cake

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet een ronde cakevorm (25 cm) royaal in.
  3. Klop in een middelgrote kom de boter en suiker luchtig op.
  4. Voeg de bloem toe en meng dit totdat er een melig mengsel ontstaat.
  5. Voeg hierna de eieren stuk voor stuk toe en meng dit steeds goed.
  6. Meng in een aparte kom de bakpoeder en melk en voeg dit daarna toe aan het eimengsel.
  7. Meng het citroensap en baking soda en roer dit door het beslag.
  8. Schenk vervolgens het mengsel in de ingevette cakevorm.
  9. Bak het mengsel 20 minuten op 180°C in de voorverwarmde oven.
  10. Haal het uit de oven en strooi de nootjes en suiker eroverheen.
  11. Bak het vervolgens nog 20-30 minuten op 180°C. De cake is goed wanneer hij bij aanraking terugveert.
  12. Snijd voorzichtig een gaatje in de cake en stop hier het muntje in.
  13. Dek het gaatje vervolgens af met suiker en laat de cake nog een minuut of 10 rusten.

Tip: wikkel het muntje in aluminiumfolie voordat je het in de Vasilopita cake stopt.

De oud en nieuw traditie die in geen enkel gezin ontbreekt! Een grote ronde platte koek, die gemaakt wordt van tsoereki of (homemade in een grote ronde springvorm) cake. De bovenkant wordt versierd met amandelen of poedersuiker en het jaartal van het komende jaar wordt met amandelen ingelegd of met chocolade erop gespoten. In de koek wordt een munt verborgen. Bij het ingaan van het nieuwe jaar wordt de vasilopita in stukken verdeeld, voor elk van de gezinsleden en de deelnemende aanwezigen een stuk, plus 3 extra. De eerste 3 stukken zijn voor: (1) Christus, (2) de moeder Gods, (3) het Huis, dan de andere stukken te beginnen met de ouders etc… Altijd weer spannend wie de munt treft. Traditie wil dat die een gelukkig jaar tegemoet gaat.

Het ontstaan van de Vasilopita cake, een eeuwenoude traditie

Toen de Romeinen Capadocia overheersten, werd er als gouverneur een gemene, hebzuchtige bedrieger aangesteld. Het eerste wat hij deed toen hij in de provincie aankwam, was een zware belasting invoeren voor alle christenen. Hij ontnam hen al het kostbare dat ze bezaten: juwelen, geld en goud.

De heilige Vasilios was destijds de bisschop. Dag en nacht was hij in de weer naar manieren om de Christenen te redden en de Romein te vernederen. Hij probeerde alles wat hij kon bedenken; hij behandelde hem met eerbied, smeekte hen… Allemaal tevergeefs. Tenslotte ontdekte Vasilios dat de Romein een passie had voor het dobbelspel en stelde hem voor om samen een spel te spelen.

De Romein zette zijn veroverde zakken goud in, Vasilios gaf zijn fortuin als onderpand. De Romein genoot van het dobbelspel, vooral omdat hij het steeds won. Maar deze keer was het geluk aan de zijde van Vasilios. Door zijn overwinning kwam hij in het bezit van alle zakken met geld en juwelen.

Maar hoe kon hij nu alles teruggeven aan de rechtmatige eigenaars? Alle bezittingen waren door elkaar geraakt en het was een onmogelijke taak om ieder zijn eigen kostbaarheden terug te bezorgen. Uiteindelijk besloot hij om pasteitjes te maken en het goud hierin te verbergen. En zo gebeurde het. Daarna sneed hij ze in stukken en hij verdeelde ze onder het volk. Iedereen mocht wat hij in zijn/haar stuk vond houden. Vandaag de dag wordt er op oudejaarsavond een Vasilopita cake gemaakt met een geldstuk erin en worden er nog steeds kansspelen gespeeld.