Stifado

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 2 juni 2021

Stifado receptWil je zelf Stifado maken? Met ons recept maak je de allerlekkerste Stifado!

Stifado (Στιφάδο) is een traditioneel ovengerecht uit Corfu. De ovenschotel met vlees, uien, tomaten, wijn en specerijen kun je maken van rund- of konijn. Vaak wordt geadviseerd om een stoofpot een dag van te voren te maken. Zo kunnen alle smaken goed in trekken en zal de smaak intenser worden. Omdat het zo’n lekker en gemakkelijk gerecht is maken wij zelf ook regelmatig Stifado. Lekker met zilvervliesrijst en een Griekse salade! Benieuwd naar ons recept? Lees dan snel verder.

Bekijk ook onze andere recepten


Welke ingrediënten heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 kg runderpoelet
  • 3 uien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 blik tomaten blokjes (400 ml)
  • vloeibare bakboter
  • zilvervliesrijst
  • groot blik tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn
  • 3 laurierbladeren
  • 4 eetlepels fijngehakte krulpeterselie
  • zout en zwarte peper
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • kokend water

De bereidingswijze van Stifado

  1. Smelt de boter in een braadpan en laat het goed heet worden.
  2. Braad de stukjes vlees rondom bruin.
  3. Blus het vlees af met de helft van de wijn en laat dit 5 minuten pruttelen.
  4. Voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree en zoveel kokende water toe dat het onder staat. Laat dit afgedekt 10 minuten pruttelen.
  5. Verhit ondertussen in een andere braadpan de olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook.
  6. Als dit klaar is kun je het toevoegen in de pan met het vlees.
  7. Breng het op smaak met zout, zwarte peper, kaneel en de oregano.
  8. De Stifado laat je hierna afgedekt 1 tot 1,5 uur zachtjes sudderen totdat het vlees lekker zacht is.
  9. Als het vlees zacht is voeg je de resterende wijn toe.
  10. Met de fijngehakte peterselie kun je het gerecht garneren.
  11. Lekker om zilvervlies rijst en een Griekse salade bij te serveren.

Ik laat de stoofschotel altijd langer sudderen, zo’n 3 tot 4 uur. Pas dan vind ik het vlees zacht genoeg. Dit is uiteraard persoonlijk dus ik zou je willen adviseren af en toe een stukje vlees te proeven of het zacht genoeg is.