Oude fort

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 april 2021

Het oude fort op CorfuWanneer je in Corfu-stad bent, dan valt direct het oude fort op. Het ligt ten zuidoosten van de oude stad op een uitstekende rots. In het midden van de rots liggen 2 heuvels, de Koryfes (het Griekse woord voor ‘top’ ) Mogelijk is hier de middeleeuwse naam Koryfo (Corfu in het Latijns) van afgeleid. Vanaf het fort heb je prachtige uitzichten over de stad en een deel van de kustlijn. Het fort is bereikbaar vanaf de Esplanada, via de permanente brug over de Contrafossa (die nu dient als pittoreske gracht vol plezierbootjes) Aan de ingang zie je het beeld van graaf John Matthias vonder Schulenberg staan, hij was een Duitse weldoener die de verdediging va het eiland tegen de Turkse troepen in 1716 leidde.

Het fort zou stammen uit de 6e eeuw, Gothische plunderaars streken hier neer om bescherming te zoeken. In de 15e eeuw trokken de Venetianen de muren opnieuw op en werd de gracht (contrafossa) gegraven en voorzien van een ophaalbrug. Later werd de Venetiaanse basis door de Britten vernietigd en zij bouwden er militaire barakken (1850), gevangenis (1786) en een ziekenhuis. Het fort was tot 1979 bij het Griekse leger in gebruik, hierna begonnen archeologische restauraties en werd het fort voor het publiek opengesteld.

Vandaag de dag vind je er een klein Byzantijns museum, de neoklassieke St.-Joriskerk (een garnizoenskerk die in 1840 door de Britten gebouwd is) Deze kerk werd in de 2e wereldoorlog flink beschadigd, is later gerestaureerd en is nu een Orthodoxe kerk. De kerk lijkt overigens veel op een tempel. Onderaan de vesting vind je een bar-restaurant, die ook ‘s avonds geopend is wanneer het fort gesloten is.

Hoe kom ik bij het oude fort?