Archeologisch museum

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 21 april 2021

godin ArtemisHet Archeologisch Museum is gebouwd tussen 1962-1965, op een perceel in Corfu-stad dat werd geschonken door de gemeente van Corfu, en werd ingehuldigd in 1967. Het belangrijkste doel van de bouw was de tentoonstelling van de enorme Gorgon fronton van de tempel van Artemis, opgegraven in Paleopolis in het begin van de 20e eeuw. In 1994 zijn nog twee andere zalen toegevoegd aan het museum, waar de nieuwe aanwinsten uit de opgravingen van de oude stad en het Garitsa kerkhof werden tentoongesteld.

De exposities zijn afkomstig uit:

  • een oude verzameling van onbekende oorsprong
  • de opgravingen van de oude stad van Corfu
  • de opgravingen van de oude stad van Kassiopi in het noorden van Corfu
  • de opgravingen van Thesprotia aan de kust van EpiruDe collecties bestaan uit:
  • bronzen beelden uit de Archa├»sche tot de Romeinse tijd
  • begrafenisvoorwerpen uit de Archa├»sche, Klassieke en Hellenistische tijdperken, van de begraafplaatsen van Garitsa en Almyros
  • een rijke collectie van oude muntenvondsten uit de prehistorie en vondsten uit de 6e en 7e eeuw v.C. met de Leeuw van Menekrates, klei aardewerk en terracotta beeldjes uit de heiligdommen van Corfu en de indrukwekkende Gorgon-Medusa fronton van de grote tempel van Artemis, uit 585 v.C., opgegraven in 1911 in de buurt van het klooster van Aghio Theodori, de oudste tot nu toe, een steen-fronton van een oude Griekse tempel.

In de andere zalen van het museum is er nog een indrukwekkende kalksteen fronton (500 v.C.) van een Dionysos tempel op Figaretto, 13 identieke terracotta beelden van Artemis, exposities uit de 4e eeuw v.C. tot de Romeinse tijd, en de marmeren hoofden van de dichter Menander en historicus Thucydides. Ten slotte zijn er exposities van Paleopoli en Cassiopi, zoals: bronzen chirurgische instrumenten, klei olielampen en gereedschap van been voor dagelijks gebruik.

Hoe kom ik bij het Archeologisch museum?