Kapodistrias museum

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 april 2021

Ioannis KapodistriasHet dorp Evropouli is de geboorteplaats van Ioannis Kapodistrias, minister van de onafhankelijke zeveneilanden republiek – Septinsular (Ionian) Republic, die bestond van 1799-1803. Kapodistrias, een zeer deskundig politicus, was daarna vele jaren Minister van Buitenlandse zaken voor Rusland. In 1827 werd hij gekozen als het eerste staatshoofd van de onafhankelijke staat Griekenland.

Om de levensstandaard te verbeteren introduceerde hij de aardappel in Griekenland. Hij liet een scheepslading vol naar Griekenland brengen en beval deze gratis aan te bieden aan geïnteresseerden. Maar er bleken geen geïnteresseerden te zijn en het leek erop dat de introductie een mislukking zou worden. Vervolgens gaf hij bevel om alle aardappels uit te laden op de kade van Nafplion (toen nog Griekenlands hoofdstad) en er streng ogende wachten bij te plaatsen. Als snel kwamen de geruchten op gang dat het toch wel om iets belangrijks moest gaan als er zoveel bewaking voor nodig was. Er ontstond een kleine volksoploop en sommige mensen probeerden de aardappels te stelen. De wachten hadden de opdracht dit oogluikend toe te zien en zo kwam de aardappel uiteindelijk toch onder de bevolking terecht.

Helaas werd Kapodistrias in 1831 vermoord, uit wraak voor het feit dat hij een leider uit een rebellerend gebied in de gevangenis liet opsluiten. De Grieken eren hem nog altijd en in bijna elke stad is er een straat naar hem vernoemd en is er een standbeeld van hem te vinden. Vanzelfsprekend ook in Corfu-stad. Het zomerhuis van de familie Kapodistrias in het buurtschap Koukouritsa te Evropouli is tegenwoordig een museum gewijd aan deze voor Griekenland zo belangrijke persoon.

Hoe kom ik bij het Kapodistrias museum?