Byzantijnse museum van Antivouniotissa

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 mei 2021

Byzantine museum of Antivouniotissa op CorfuHet Byzantijnse museum is gevestigd in de Panagia Antivouniotissa kerk in Corfu stad. De kerk is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouwekerk Maagd Maria Antivouniotissa en is een van de oudste en rijkste kerkelijke monumenten van de stad. Het is waarschijnlijk gebouwd aan het einde van de 15e eeuw. De eenscheppige basiliek met houten dak is kenmerkend voor de type kerken op Corfu van die tijd. Er is een atrium aan de oostelijke zijde, waarin een belfort is opgenomen.

De kerk is erg indrukwekkend met geschilderde wanden en een plafond versierd met reliëf gebloemde decoraties. Er zijn grafstenen met gekerfde namen en wapenschilden van de adellijke families, hoge priesters en andere prominente leden van de Corfiotische samenleving.

In het museum zijn ongeveer negentig draagbare iconen en binnenkort zal het museum worden verrijkt met de tentoonstelling van het archiefmateriaal van de kerk. De tentoongestelde iconen dateren uit de tweede helft van de 15e eeuw tot de 19e eeuw en geven een aanwijzing van de rol die Corfu heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Griekse iconografie, met name na 1664, toen veel vluchtelingen, Kretenzer schilders, in Corfu arriveerden hetzij om er zich te vestigen of op hun weg naar Venetië.

Je kunt het icoon zien van Virgin Hodegetria van Castelani, van de tweede helft van de 15e eeuw, uit een Macedonische workshop, alsmede de Heiligen Sergius, Bacchus en Justine, een werk voor de kerk van Trimartyros gemaakt na de slag bij Lepanto (1571) van Michael Damaskinos.

Er zijn ook iconen van de Epitaph, door Emmanuel Tzanfournaris, een klein icoon van de drie aartsengelen, van de eerste helft van de 17de eeuw, door George Cortezas, de iconen van Emmanuel Lambardos en Jeremias Palladas, schilders die zich onderscheiden door hun uitzonderlijke techniek en hun conservatieve houding, en ten slotte de Dodecaorton iconen van Emmanuel Tzanes, zijn icoon ‘Noli me tangere’, een bestelling door de Justiniani familie in 1657, en de individuele werken van de schilders Byzantium, Andreas Ritzos, Ioannes Moschos, Theodoros Poulakis, Victor , Emmanuel Skordilis, Stefanos Tzankarolas en Constantinos Contarinis.

Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m zaterdag van 08.30 tot 15.00 uur, zondag van 09.30 tot 14.30 uur.
Antivouniotissa kerk Arseniou (Mouragia)

Hoe kom ik bij het Byzantijns museum van Antivouniotissa?