Fietsen & mountainbiken

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 oktober 2022

Fietsen op CorfuAls je niet met de auto of lopend het eiland wilt verkennen is er altijd nog de fiets. Corfu is heuvelachtig, voor de ongeoefende fietsers kan het daarom behoorlijk pittig zijn. Ik heb eenmaal op Corfu gefietst en heb gemerkt dat een goede fysieke conditie wel echt nodig is. Ik vond het prachtig maar erg zwaar.

De wegen zijn over het algemeen prima en in het binnenland is het nog heerlijk rustig waar je in het voorjaar kunt genieten van een overdaad aan bloemen. Onderweg even lekker in de schaduw van een olijfboom uitrusten of op een stil strandje, dat nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Geniet op ontspannen wijze van het prachtige landschap en fiets over binnen weggetjes en ezelpaadjes dwars door de olijfboomgaarden naar dorpjes waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan …

De bewoners in deze dorpjes zullen eerst raar opkijken als ze je zwoegend aan zien komen. Maar nadat ze van hun verbazing zijn bijgekomen maak je kennis met hun eeuwige glimlach én gastvrijheid. Een koele duik in zee, een lekkere maaltijd in de plaatselijke taverne en dan (sigá sigá) weer terugfietsen naar het logeeradres. Dat is pas echt vakantie!

Aandachtspunten

  • De ideale fietsperiodes zijn, door de mildere temperaturen, het voorjaar (mei, juni) en het najaar (september, oktober).
  • Er zijn talloze paden en (onverharde) wegen te vinden. De normale wegen zijn over het algemeen allemaal geasfalteerd en redelijk te noemen, toch dien je altijd rekening te houden met kuilen, sleuven en steenslag. Vooral bij het afdalen is het goed opletten!
  • In Nederland zijn alle wegen s’avonds verlicht, dit is op Corfu niet zo. De straatverlichting is buiten de dorpen vrijwel nihil waardoor het fietsen in het donker erg gevaarlijk is. Ik raad je dan ook echt af om in het donker te gaan fietsen.
  • Op warme dagen verlies je enorm veel energie. Belangrijk is daarom om ‘s morgens een stevig ontbijt te nuttigen. Drink regelmatig en veel water en vergeet onderweg niet te eten. Onderweg kom je regelmatig winkeltjes tegen waar je gekoelde drank, fruit en zoetigheid kan kopen.

Onderstaande bedrijven kunnen de fiets(en) bij jouw accommodatie afleveren en ophalen.

S-bikes

S-bikes is gespecialiseerd in mountainbikes, roadbikes, trekking bikes, city bikes, E-bikes, vakkundig begeleide fietstochten, luxe fietsvakanties. Niet alleen zijn zij officiële specialist in Corfu, maar ze hebben ook de grootste selectie high-performance fietsen op het eiland. De getrainde gidsen zijn allen locals die gepassioneerd zijn door Corfu én fietsen. Ze bieden 4 verschillende fietstours: de populaire “Mountain” en “Easy Mountain” tours zijn perfect voor zowel ervaren als beginnende fietsers. Daarnaast bieden ze aangepaste privé fietsreizen die ideaal zijn voor gezinnen en groepen die op zoek zijn naar een persoonlijker avontuur. Tenslotte bieden ze een Solo-fietstour aan, die zich richt op de renner die op zichzelf Corfu wil verkennen.

Soms zijn het de kleine dingen die het verschil maken. Bij S-bikes gaat het niet alleen om het huren van een fiets, maar ook om hun aangeboden diensten. Ze begeleiden je naar plaatsen die zo mooi zijn dat het adembenemend is en je enkel nog “wauw” kunt uitbrengen. Ongeacht jouw fietsvaardigheidsniveau, zullen de gidsen ervoor zorgen dat je je volledig comfortabel voelt en de ondersteuning krijgt die je nodig hebt voor een geweldige rit.

Tel: +30 26630 64115 | Email: info@cyclecorfu.com

Corfu Mountainbike Shop

In Dassia vind je de Corfu Mountainbike Shop, opgericht in 1990 door Hans Vermunt en Kostas Tarantos. De Corfu MTB Shop is uitgerust met GIANT hybrides en mountainbikes, die uitstekend onderhouden worden door de shop. De fietsen worden bij jouw accommodatie afgeleverd en opgehaald.

Met de vele jaren ervaring heeft de Corfu MTB Shop een selectie van unieke CYCLING VAKANTIE ontwikkeld, voor particulieren en kleine groepen. Het biedt nieuwe reisideeën die in de geschiedenis, cultuur en lokale gewoontes van het eiland duiken, waar de fiets het ideale vervoersmiddel is voor een close-up en waar je kunt stoppen wanneer je wilt om te genieten van de prachtige zee- en landschappen: de luxe van totale vrijheid!

Tel.: +30 26610 93344 | E-mail: mtbcorfu@hotmail.com

Ik heb ooit een poging gedaan… Die poging waar ik het over heb is al even geleden, ik heb er zelfs geen digitale foto’s van. Het was juli 2004, de eerste en laatste keer dat wij midden in het hoogseizoen naar Corfu zijn geweest. Hier zal ik in een andere blog meer over vertellen.

Ik, niet zo’n sportief typje, had bedacht dat we Corfu met de fiets zouden gaan ontdekken. De eerste keer Corfu deden we namelijk mee aan bus excursies en dat was ons niet goed bevallen. Vandaar het idee om te gaan fietsen. Via Vangelis (Spyridoula appartementen, sinds deze vakantie onze vaste stek) regelden we twee mouintainbikes bij de Corfu Mouintainbike shop in Dassia. Prachtige fietsen met de nodige versnellingen en ik dacht… appeltje eitje.

Nou, dat viel even vies tegen zeg. De 1e dag gingen we richting het vliegveld. Vanaf Gouvia is dit een redelijk vlakke weg en dit ging dan ook best goed. Bij het vliegveld liepen we met de fietsen aan onze hand over de beroemde dam naar de andere kant en wilden zo richting Pelekas gaan. Als je hier weleens hebt gezeten om vliegtuigen te spotten is je vast opgevallen dat de Grieken hier gewoon rijdend overheen gaan met hun scooter en zelfs motor. Dat is best link, want de dam is zeker niet breed en er lopen altijd veel mensen op.

Ik weet niet meer waar het precies was maar op een gegeven moment begon de weg behoorlijk te stijgen en na een paar minuten hield ik het voor gezien. Al mijn spieren raakten verzuurd en de zon was zo fel en warm, het was gewoon echt niet meer te doen. Het was ook nog eens boven de 30 graden en eigenlijk te heet om zo sportief bezig te zijn. Ik dronk liters water en sjokte met de fiets aan de hand achter mijn vriend, inmiddels mijn man nadat wij in september 2016 op Corfu getrouwd zijn, aan. Het fietsen lukte hem wel maar omdat ik liep moest hij steeds wachten. We besloten rechtsomkeert te maken en terug te gaan naar het appartement. Daar aangekomen plofte ik neer op een ligbedje onder de parasol bij het zwembad en hier heb ik een aantal uur gelegen. Ik voelde me allerminst lekker, het bleek dat ik een lichte zonnesteek had opgelopen. Nou, voor mij was het een goede les. 1x en nooit weer fietsen op Corfu. Mijn vriend heeft de twee dagen erna in zijn eentje heel Corfu rondgefietst. En ik… ik vermaakte me prima aan de bar bij Vangelis.

Veelgestelde vragen over Fietsen & mountainbiken

Zijn er elektrische fietsen te huur op Corfu?

Jazeker, je kunt bij S bikes een elektrische fiets huren. Wordt bij de accommodatie afgeleverd en opgehaald.