Aziatische kunst museum

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 21 april 2021

Museum van Aziatische kunstIn Corfu stad kun je een bezoekje brengen aan het museum van Aziatische kunst. Dit museum is gevestigd in het Paleis van HH. Michael en Joris. Het museum is opgericht in 1927, toen de ambassadeur Gregory Manos zijn verzameling schonk, bestaande uit ongeveer 10.500 kunstwerken, en werd tot ongeveer 1974 gebruikt als Chinees-Japans museum. Later werd het museum verrijkt met andere collecties voornamelijk uit midden-Aziƫ en sindsdien functioneert het als Museum van Aziatische Kunst. Vaak worden er ook periodieke tentoonstellingen gehouden.

In de 15 kamers is de verzameling van Gregory Manos tentoongesteld evenals de collecties van N. Hadjivassiliou, Ch. Hiotakis, de exposities van de gemeente Corfu en de donaties van Petros Almanachos, Iordanes Siniosoglou, Ioannis Kollas en dat van het Nationaal Archeologisch Museum.

Het museum is gehuisvest in het Paleis van HH. Michael en Joris, dat werd gebouwd tussen 1819 en 1824, ontworpen door architect en kolonel van het korps van de Royal Engineers, Sir George Whitmore. Het is een neoklassiek gebouw en diende als de residentie van de Britse Hoge Commissarissen, zoals het hoofdkantoor van de Hoge Commissie en van de Ionische Senaat (regering) tot de Unie met Griekenland, de zetel van het Ionisch Parlement, tijdelijk, en als schatkamer en hoofdkwartier van de ridderorde van HH. Michael en Joris (opgericht in 1818) waar het gebouw zijn naam aan dankt. Na de Unie (1864) hebben de Britten het paleis aan de Griekse staat aangeboden. Vanaf 1864 tot 1967 werd het paleis gebruikt als zomerverblijf voor de leden van de Griekse koninklijke familie en een aantal jaren was de archeologische collectie van Corfu hier gehuisvest.

Op de begane grond van het museum kan de hal van de Ionische Senaat worden bezocht met oud meubilair, de portretten van de voorzitters van de Senaat en andere voorwerpen die zijn bewaard gebleven. Op de tweede verdieping is de indrukwekkende troonkamer, de ronde balzaal en de eetzaal waar de medailles van de ridderorden zijn geschilderd op de muren.

Een aantal waardevolle schilderijen decoreren de muren en in de rest van de kamers wordt de Aziatische collectie tentoongesteld. Deze kunstwerken omvatten werken uit China (Chang, Tcheou, Han, Wei, T’ang, Sung en Ch’ing Ming dynastie), Japan (Samurai harnas en wapens, theater maskers etc.), alsmede exposities uit India, Pakistan, Korea, Siam, Tibet, Nepal, Cambodja en Thailand. Van bijzonder belang is de unieke grieks-boedhistische verzameling van beelden van Gadara, Pakistan, deze dateert uit de 1e-5e eeuw n.C., en tonen bewijs van griekse invloeden als gevolg van de aanwezigheid van Alexander de Grote in de regio.

Hoe kom ik bij het Aziatische kunst museum?