ANVR en SGR

ANVR en SGR

De meeste touroperators zijn aangesloten bij ANVR en SGR. Je hebt vast wel eens van deze twee organisaties gehoord. Maar weet je ook waarom het zo belangrijk is dat ze aangesloten zijn zodat je met deze zekerheden te boeken? Ik heb het voor je uitgezocht! 

Naast de ANVR en SGR zijn er nog diverse andere brancheorganisaties waarbij een touroperator aangesloten kan zijn. Zo zijn er de stichting Calamiteiten fonds, Thuiswinkel waarborg en de geschillencommissie reizen. Belangrijke organisaties die jou, de reiziger, bijstaan wanneer dit nodig is.

ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) 

De ANVR behartigt de belangen van de aangesloten reisorganisaties en reisbureaus. Voor jou als reiziger is de ANVR belangrijk omdat de leden de ANVR-reis- en boekingsvoorwaarden hanteren. Deze zijn overeengekomen met de Consumentenbond. In deze voorwaarden is bijvoorbeeld afgesproken hoe de reisaanbieders omgaan met betalingen, annuleren en wijzigen van een reis, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. ANVR-leden zijn ook aangesloten bij de SGR, en respecteren de uitspraken van de Geschillencommissie Reizen. ANVR-touroperators zijn ook aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Niet alle reisorganisaties en reisbureaus kunnen of willen aangesloten zijn bij de ANVR. Niet iedereen kan lid worden, omdat zij bijvoorbeeld niet aan alle voorwaarden voldoen (er zijn diverse voorwaarden voor het lidmaatschap, zoals een omzet van minimaal 500.000,- per jaar).

controleer lidmaatschap ANVR

SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)

De SGR is een organisatie die garant staat voor een geboekte reis in het geval dat een touroperator, een reisbureau of een vervoersmaatschappij in financiële problemen komt. Je krijgt dan geld en/of de kosten voor de terugreis terug. Dit geldt alleen als je geboekt hebt bij een organisatie die aangesloten is bij de SGR. Wil je een beroep doen op het garantiefonds, dan moet je op tijd jouw claim indienen, zie de website voor de actuele informatie. Reisorganisaties die lid zijn van de ANVR, zijn ook aangesloten bij de SGR. Een reisorganisatie die niet bij de ANVR aangesloten is, kan wel aangesloten zijn bij de SGR. Of een reisorganisatie aangesloten is bij de SGR, zie je aan het SGR-logo op bijvoorbeeld de website en de brochures. Je kunt het ook nakijken op de site van de SGR.

controleer lidmaatschap SGR

Stichting Calamiteitenfonds Reizen

Als jouw vakantie moet worden aangepast of afgebroken vanwege bijv. een natuurramp, dan betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten of een vergoeding voor de niet-genoten reisdagen. Als er ergens ter wereld een calamiteit dreigt, bijv. een orkaan nabij een toeristische bestemming, dan kan een "dekkingsbeperking" worden ingesteld. De garantie van het Calamiteitenfonds wordt dan ingetrokken en je kunt jouw reis vanaf 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren. De reisorganisator betaalt in dat geval jouw geld terug, mits ze aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds.

controleer lidmaatschap calamiteitenfonds

Thuiswinkel Waarborg

Thuiswinkel Waarborg is hét Nederlandse keurmerk voor bedrijven die producten en/of diensten verkopen via internet. Als consument kun je ervan op aan dat deze bedrijven de algemene voorwaarden Thuiswinkelen en de gedragsregels van de vereniging onderschrijven en dat ze zich houden aan de relevante wet- en regelgeving. De regels gaan bijvoorbeeld over duidelijk informatie verstrekken over service en voorwaarden. Verder voorzien de algemene voorwaarden Thuiswinkel Waarborg in de mogelijkheid een geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Thuiswinkel of een vergelijkbare onafhankelijke geschilleninstantie. De uitspraken van de Geschillencommissie zijn bindend.

controleer lidmaatschap thuiswinkel

Geschillencommissie Reizen

De Geschillencommissie Reizen kan geschillen tussen consumenten en ondernemers in de reisbranche behandelen, als de ondernemer lid is van de ANVR of bij de Geschillencommissie Reizen geregistreerd is. In het bedrijvenregister op de website kun je opzoeken of een ondernemer is aangesloten bij de Geschillencommissie Reizen. Op de site kun je ook nakijken of er al eerder uitspraken zijn gedaan in soortgelijke zaken.

controleer lidmaatschap geschillencommissie

Ook leuk om te lezen:

Goed artikel? Like en deel het!

Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99