Kapodistrias mus.

Kapodistrias mus.
Plaats: Evropouli
Ligging: Midden-Corfu
Bereikbaar met eigen vervoer of ov: blauwe bus nr. 4


Het dorp Evropouli is de geboorteplaats van Ioannis Kapodistrias, minister van de onafhankelijke zeveneilanden republiek - Septinsular (Ionian) Republic, die bestond van 1799-1803. Kapodistrias, een zeer deskundig politicus, was daarna vele jaren Minister van Buitenlandse zaken voor Rusland. In 1827 werd hij gekozen als het eerste staatshoofd van de onafhankelijke staat Griekenland.

Om de levensstandaard te verbeteren introduceerde hij de aardappel in Griekenland. Hij liet een scheepslading vol naar Griekenland brengen en beval deze gratis aan te bieden aan geinteresseerden. Maar er bleken geen geinteresseerden te zijn en het leek erop dat de introductie een mislukking zou worden. Vervolgens gaf hij bevel om alle aardappels uit te laden op de kade van Nafplion (toen nog Griekenland's hoofdstad) en er streng ogende wachten bij te plaatsen. Als snel kwamen de geruchten op gang dat het toch wel om iets belangrijks moest gaan als er zoveel bewaking voor nodig was. Er ontstond een kleine volksoploop en sommige mensen probeerden de aardappels te stelen. De wachten hadden de opdracht dit oogluikend toe te zien en zo kwam de aardappel uiteindelijk toch onder de bevolking terecht.

Helaas werd Kapodistrias in 1831 vermoord, uit wraak voor het feit dat hij een leider uit een rebelerend gebied in de gevangenis liet opsluiten. De Grieken eren hem nog altijd en in bijna elke stad is er een straat naar hem vernoemd en is er een standbeeld van hem te vinden. Vanzelfsprekend ook in Corfu-stad. Het zomerhuis van de familie Kapodistrias in het buurtschap Koukouritsa te Evropouli is tegenwoordig een museum gewijd aan deze voor Griekenland zo belangrijke persoon.

Leuk artikel? Like en deel het!

Vind je dit artikel leuk? Of heb je een vraag? Laat het mij in een reactie hieronder weten.

Je plaatst een reactie als gast (jouw e-mailadres zal nooit openbaar gemaakt worden)

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99
jQuery('a[href*="https://"]:not([href*="http://www.corfugids.nl"], [href*="https://www.griekenlandzonvakanties.nl/"], [href*="https://www.traveltroef.nl/"], [href*="https://www.aviclaim.nl/tui-vertraging/"], [href*="https://parakalo.wordpress.com/"], [href*="https://www.eigenwijzereizen.nl/themas/fietsreizen.html"], [href*="https://travelersmagazine.nl"], [href*="https://www.griekenlandontdekker.nl"], [href*="https://www.spottingwildlife.com/dieren-in-griekenland.html"], [href*="https://www.reizendoejezo.nu/hoogtepunten.html"])').attr('rel', 'nofollow'); jQuery('a[href*="https://"]:not([href*="https://www.corfugids.nl"])').attr("target", "_blank");