Griekse Drachme

Griekse Drachme

Lange tijd is de drachme in onbruik geweest, maar zij werd opnieuw ingevoerd toen Griekenland in de 19e eeuw onafhankelijk werd (1832-2002). De drachme of drachmon was een munt die ontstaan is in het oude Griekenland en was tevens een oud medicinaal gewicht. De moderne drachme bestond uit 100 lepta. De hedendaagse vervanging van de drachme, de euro, is onderverdeeld in 100 delen, die ook de naam lepta dragen.

De drachme komt van het oud-Griekse δραχμη drachmè, dat een handvol betekent.

In het oude Griekenland was een drachme een munt, bestaande uit 4 gram zilver. Een drachme werd verdeeld in 6 obolen. Als munten kwamen ook de didrachmon (2 drachmen), het tetradrachmon (4 drachmen) en het dekadrachmon (10 drachmen) voor. De drachme, en ook de tetradrachme, bereikte een immense p.p.lariteit, die ver over de Griekse grenzen strekte. De munten werden dankzij de Griekse kolonisatie en handel eeuwenlang gebruikt door heel Europa en West-Azië. Van het woord drachme en de handzame gewichtseenheid van circa 4 gram is ook onder meer de Arabische dirham afgeleid en de Sassanidische drahm.

Grote geldbedragen werden in het oude Griekenland uitgedrukt in een mna, gelijk aan 100 drachmen, of in een talent, gelijk aan 60 mna, dus 6000 drachmen.

Prijzen uitgedrukt in drachmen:

  • dagloon voor een geschoolde arbeider: 1 dr.
  • 10 liter tarwe: 1 dr.
  • een tafel: 4 dr.
  • een paar schoenen: 8 dr.
  • een mantel: 20 dr.
  • een huis: 2000 dr.

Gewicht
De drachme is ook een oud medicinaal gewicht, één achtste van een (medicinaal) ons; dit komt overeen met ca. 3,91 gram. De drachme was zelf onderverdeeld in drie scrupels of 60 grein.
bron: wikipedia

Bekijk het aanbod Corfu accommodaties: naar appartementen > | naar hotels > | naar villa's >

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99