Achilles

Achilles

Achilles (Lat.) of Achil(l)leus (de naam werd, naargelang dit metrisch uitkwam, met 1 of twee lambda's geschreven) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de zoon van de sterfelijke Peleus en de nere de Thetis. Hij is een Griekse heros, die de hoofdrol speelt in het eerste grote epos van Homerus, de Ilias Deidamea schonk hem een zoon, Neoptolemos, die ook een belangrijke rol speelde in de val van Troje.

Hij was sterfelijk maar door zijn moeder onkwetsbaar gemaakt met uitzondering van een klein stukje van zijn lichaam, namelijk zijn hiel waaraan zijn moeder hem vasthield toen ze hem onderdompelde in de Styx (rivier in Hades, de onderwereld). De Styx verleende namelijk aan een ieder die erin baadde onkwetsbaarheid. Volgens een oudere mythe smeerde Thetis hem in met ambrozijn en hield hem toen boven een magisch vuur om het sterfelijke deel weg te branden. Achilles was een belangrijke strijder in de Trojaanse oorlog. In deze oorlog vocht hij met de paarden Xanthus en Balius. Hij raakte verwikkeld in een ruzie met Agamemnon, aanvoerder der Grieken, over het meisje Briseis. Uit wrok vroeg hij zijn moeder om de goden te bewegen de Trojanen te steunen, maar dit leidde uiteindelijk tot de dood van zijn beste vriend Patroclus. Hij doodde daarop de Trojaanse held Hector maar zijn hiel werd hem uiteindelijk noodlottig toen deze geraakt werd door een pijl van de held Paris.

Wist je dat de achillespees naar Achilles is vernoemd vanwege deze kwetsbare hielen van zijn overigens onkwetsbaar lijf? En dat Achilles de klassieke held was van keizerin Sissi? Ze vernoemde zelfs haar zomerverblijf op Corfu daarom naar hem: het Achilleion.

Leuk artikel? Like en deel het!

Musthaves voor jouw Corfu vakantie!

Wandelen op Corfu

Wandelen op Corfu

met 21 rondwandelingen
Nederlandstalig
paperback € 16,95
ANWB Extra

ANWB Extra

+ grote kaart
Nederlandstalig
paperback € 10,95
Wat en Hoe

Wat en Hoe

+ hoogtepunten Corfu
Nederlandstalig
paperback € 16,95
Kaartgids

Kaartgids

combi van kaart en gids
Nederlandstalig
paperback € 10,99