Pastitsio

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 1 juni 2021

Pastitsio receptIngrediënten (4 personen)

  • 500 gr buisvormige lange pasta
  • 1 kilo gehakt
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels geraspte kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 glas witte wijn
  • 1 stokje kaneel
  • ½ kg tomaten, gepureerd
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 300 gr geraspte kaa
  • peper
  • zout
  • boter voor invetten van de ovenschaal

Voor de bechamelsaus

  • 5 eetlepels boter
  • 5 eetlepels meel
  • 1 liter volle melk
  • 2 eieren
  • 1 kop geraspte kaas
  • peper
  • zout

De buisvormige lange pasta, (pastitsio (παστίτσιο), te koop bij Griekse winkel) gaar koken in ruim water met zout en afgieten. Bij de pasta 250 ml melk doen, de twee eieren erbij en de 4 eetlepels geraspte kaas erbij. Doorroeren tot een samenhangende massa. In de olijfolie de ui fruiten. Het gehakt erbij, rul bakken, blussen met de wijn en even laten koken. Vervolgens de gepureerde tomaten, kaneel, peper en zout toevoegen en alles ongeveer een half uur laten koken tot het meeste vocht is ingekookt. De pan van het vuur halen. Een ovenschaal invetten met boter en de helft van de pasta over de bodem verdelen. Geraspte kaas erover strooien. Hier het gehakt over uitspreiden en over het gehakt weer wat kaas strooien. De rest van de pasta verdelen. De bovenste laag bedekken met de bechamelsaus.

Bereiding bechamelsaus: Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde. Bestrooi de bechamelsaus met vier eetlepels geraspte kaas. De schaal in de oven zetten en in ongeveer een half uur bruin laten worden.